Podíl trestné činnosti komunálních politiků je zanedbatelný, tvrdí Zeman

Praha - Trestná činnost komunálních a krajských politiků tvoří v celkovém objemu kriminality jen zcela zanedbatelný zlomek - konkrétně 0,03 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Zeman tak dnes odmítl, že by státní zástupci a policie přepínali represi vůči voleným funkcionářům územních samosprávných celků. Odkazoval se přitom na analýzu, kterou zastupitelství zpracovalo na základě požadavku ústavně-právního výboru Sněmovny.

V letech 2013 až 2017 se výkonu funkce komunálních a krajských politiků týkalo 438 případů, a to z celkového počtu 1,3 milionu trestních řízení. Ze zhruba 60.000 zastupitelů, kteří působí v českých obcích, městech a krajích, se tak trestní stíhání dotklo řádově desítek politiků ročně. V nadpoloviční většině případů (56 procent) postihlo starosty, primátory či hejtmany, dále ve 12 procentech zastupitele a v šesti procentech radní.

Více než tři čtvrtiny z těchto případů začala policie prověřovat na základě podaných trestních oznámení, nikoliv z vlastní iniciativy, zdůraznil Zeman. „U oznamovatelů se jedná o nespokojené občany, ale samozřejmě jsou to i političtí oponenti, kteří ve volbách nedopadli tak dobře jako v předchozím období," vysvětlil.

Celkem 84 procent případů skončilo odložením ještě ve fázi prověřování, tedy aniž bylo zahájeno trestní stíhání. Až před soud se v uplynulých pěti letech dostalo 49 případů a pravomocný odsuzující rozsudek padl ve 24 z nich. V 16 případech došlo k úplnému zproštění viny, v 19 k částečnému.

„Tlak na kriminalizaci volených zástupců je značný. Vede k výraznému snížení kvality života, zhoršení rodinných vztahů či společenské dehonestaci," komentoval zjištění zastupitelství předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN). Podle něj jde o zničené životy. Klesá podle něj i zájem kandidovat do veřejných funkcí.

Plánuje se proto obrátit na ministra spravedlnosti s žádostí o vyšší míru ochrany volených zástupců. „Bylo by na místě zvážit určitou míru odpovědnosti oznamovatele - tedy aby trestní oznámení nebyla podávána jen s cílem zkomplikovat danému člověku život nebo ho politicky poškodit," dodal Polčák.

Státní zastupitelství analýzou reagovalo na podle něj "nepřesné informace ve veřejném prostoru" o přehnané represi volených zástupců samosprávy a o nadměrném počtu trestních stíhání, které údajně většinou stejně končí neúspěchem.

Sněmovna po státních zástupcích chtěla, aby zpracovali přehled k trestnému činu nedbalostního porušení povinnosti při správě cizího majetku, a to jak v obecné rovině, tak se zaměřením na členy volených orgánů územních samosprávných celků. Analýza zjistila, že tohoto trestného činu se týkalo jen 19 případů z 438. Mnohem četnější byly případy úmyslného porušení povinnosti, kterých bylo 214.

Související

Pavel Zeman

Bývalý šéf žalobců Zeman by mohl zamířit do Haagu, nominaci posoudí vláda

Ministerstvo zahraničí vládě navrhne, aby se o pozici soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu za Českou republiku ucházel bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy, podle něhož Zemana vybrala komise ze dvou kandidátů. O funkci se ve výběrovém řízení ucházela ještě současná předsedkyně zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková.
Pavel Zeman

NSS zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího žalobce Pavla Zemana

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat.

Více souvisejících

Pavel Zeman kriminalita Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy