Soud zprostil Bureše kárné žaloby, kterou podal Motejl

Brno - Nejvyšší správní soud v Brně zprostil v úterý kárného obvinění místopředsedu pražského vrchního soudu Jaroslava Bureše. Nevyhověl tak návrhu bývalého ombudsmana Otakara Motejla, který jej navrhl potrestat půlročním snížením platu o dvacet procent za porušení povinností při výkonu soudů.

Místopředseda soudu Bureš měl podle ombudsmana závažně porušit povinnosti spojené s výkonem správy soudů. Nejvyššímu správnímu soudu proto Motejl navrhl, aby vlivného soudce a bývalého prezidentského kandidáta potrestal půlročním snížením platu o dvacet procent. Zesnulého Motejla u soudu zastupoval ombudsman Pavel Varvařovský, který případ po svém předchůdci "zdědil". Bureš kárnou žalobu odmítl. "Stojím před kárným senátem pouze proto, že jsem vyslovil a uplatnil jiný právní názor, než měl ombudsman Otakar Motejl," řekl. "Kárný senát Nejvyššího správního soudu dospěl k názoru, že se Bureš porušení povinností při vyřizování stížnosti na podřízeného soudce nedopustil," řekla předsedkyně senátu. Ludmila Valentová. "Za projevený právní názor nelze doktora Bureše trestat. V jeho jednání nespatřujeme kárné provinění," dodala Valentová. Rozhodování NSS se týkalo sporu sdružení Občané za svá práva v Praze s vedením pražského vrchního soudu, které nevyslyšelo stížnosti na postup soudce Vojtěcha Trojánka. Ten v květnu 2009 nejprve bezdůvodně zakázal pořízení zvukového záznamu jednání soudu a poté z projednávání vyloučil veřejnost. Za to si pak vysloužil důtku od někdejší ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Místopředseda Vrchního soudu v Praze a bývalý prezidentský kandidát Jaroslav Bureš se ale stížností sdružení na postup soudce odmítl zabývat. "Nejsem oprávněn z titulu výkonu funkce orgánu státní správy soudnictví přezkoumávat rozhodnutí soudu o tom, že jednání se bude konat jako neveřejné," uvedl. Proto se zástupci sdružení obrátili na ochránce lidských práv, který shledal, že "Jaroslav Bureš jako soudce jmenovaný do funkce místopředsedy Vrchního soudu v Praze závažným způsobem porušil povinnosti spojené s výkonem státní správy soudů."

Právě Bureš byl pověřen jako místopředseda soudu vyřizováním stížností. "Po posouzení všech relevantních informací a důkazů, které se mi podařilo během posledních měsíců shromáždit, jsem se rozhodl poprvé využít své pravomoci kárného žalobce. Podal jsem tak Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zahájení kárného řízení vůči místopředsedovi Vrchního soudu v Praze JUDr. Jaroslavu Burešovi," uvedl Motejl v rozhodnutí. Burešovi kladl za vinu tři základní pochybení - neprošetřil náležitě všechny skutečnosti uvedené ve stížnostech na narušování důstojnosti řízení před soudem a nevhodné chování soudce Trojánka, neshledal shora uvedené stížnosti důvodnými a nezabýval se stížností, třebaže měl, neboť "Vojtěch Trojánek se dopustil skutku, v němž bylo možno spatřovat kárné provinění". Bureš totiž měl podle ombudsmana jako místopředseda soudu dbát o důstojnost soudních jednání a dodržování zásad soudcovské etiky v úseku civilního a insolvenčního soudnictví. Podle Motejla se tím dopustil skutku, který je možné považovat za kárné provinění. Nejvyšší správní soud se s tímto právním názorem ovšem neztotožnil. Než se NSS začal kárnou žalobou věcně zabývat, obrátil se na Ústavní soud a nechal prověřit, zda vůbec ombudsman může iniciovat kárné řízení proti soudním funkcionářům. Podle názoru ústavních soudců "aktivní legitimace" veřejného ochránce práv je však v souladu s výkonem jeho funkce a Nejvyšší správní soud se proto musel případem zabývat.

Související

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 
Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

Více souvisejících

soudy

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

Česko nakupuje nejvíce zlata na světě. Hodnota zlata v majetku ČNB je proto rekordní

Česká republika se letos v prvním čtvrtletí připojila k zemím, které se snaží omezit svoji závislost na americkém dolaru. Činí tak v souvislosti s válkou na Ukrajině a obavou, že by Spojené státy mohly eventuálně přistoupit ke zmražení jejich devizových rezerv podobně, jako je zmrazily Rusku.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy