Šéf VZP chce do konce týdne dodatky smluv k výpovědi IZIP

Praha - Dodatky ke smlouvám se společností IZIP, které umožní dřívější výpověď spolupráce mezi ní a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), chce mít ředitel pojišťovny Pavel Horák do konce tohoto týdne. Horák to řekl novinářům v pondělí a připomněl, že od správní rady dostal lhůtu do půlky prosince.

"Já jsem si lhůtu stanovil přísnější a dřívější. Smlouvy bych rád podepsal 4. prosince. První pracovní verze těchto dodatků je již na stole," uvedl Horák. Původní termín daný správní radou byl 14. prosince.Bez dodatků by se VZP nedokázala od IZIP odpoutat před rokem 2014, u části smluv až do roku 2015. Předběžná dohoda hovoří o tom, že by nově bylo možné smlouvy vypovědět k červnu příštího roku. IZIP pro VZP spravuje elektronické zdravotní knížky.Horák v pondělí na tiskové konferenci také ukázal akcie, ověřené kopie smluv, obsah patentového spisu i písemné ujištění společnosti IZIP, že se k akciím vážou autorská práva. Jednalo se o balík 46 procent akcií, které pojišťovna z advokátní úschovy vyzvedla na konci minulého týdne. Pojišťovna tak vlastní 51 procent cenných papírů. Koupi schválila správní rada pojišťovny - ale právě s podmínkou uzavření dodatků.Horák ovšem ani v pondělí nedokázal říct, komu přesně VZP za cenné papíry vlastně zaplatila. Vydala za ně přes milion korun.Ředitel VZP také uvedl, že o dalším rozvoji knížek rozhodne, až vyhodnotí jejich pilotní provoz, který skončí v červnu příštího roku.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP izip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy