Pozor, končí platnost řidičáků. Na úřadech je mela

Praha - Staré řidičské průkazy, kterým končí v úterý platnost, si dosud nevyměnily desítky tisíc lidí. Na úřady si je chodí vyřídit ještě na poslední chvíli, a někde se tak tvoří až hodinové fronty, zjistili zpravodajové ČTK. Na dalších úřadech je ale klid. Úředníci očekávají, že tisíce průkazů si lidé nevymění, jejich majitelé jsou třeba dlouhodobě v cizině nebo již kvůli věku přestali řídit. Povinná výměna se týká průkazů vydaných od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004.

Řidiči, kteří si průkaz nestačí vyměnit, budou muset po Novém roce zaplatit padesátikorunový poplatek za podání žádosti. Musí také počítat s tím, že mohou mít problém s policií. Některé úřady budou mít otevřeno ještě na Silvestra. Pokud si lidé stihnou o průkaz zažádat ještě do konce roku, úřad jim vystaví potvrzení, na jehož základě se prodlouží platnost dokumentu o 20 dnů, sdělila ČTK Eva Stulíková z policejního prezidia.

Nejvíce nevyměněných průkazů zůstává v Praze a v Brně. V hlavním městě si o výměnu nepožádalo ještě asi 12.000 lidí, dalších 21.000 řidičáků je již připraveno k vyzvednutí nebo jejich vydání úřad zpracovává. Pražský magistrát proto již před časem přijal zvláštní opatření a navýšil počet úředníků, kteří průkazy vyměňují.

V Brně dnes ráno zbývalo vyměnit ještě přes 10.000 řidičských průkazů. Přesto byl před Vánoci na úřadě klid, až 23. prosince a dnes se tvořily od rána dlouhé fronty. 

Na libereckém magistrátu si dnes ráno chtěly doklad vyřídit stovky lidí. Přestože byly v provozu všechny přepážky, mnozí odešli s nepořízenou. I dvouhodinové fronty se tvořily na pardubickém magistrátu, kam chodí hlavně pro hotové doklady. Zhruba 3500 dokladů není vyměněno také v Českých Budějovicích, kde se v posledních dnech tvoří fronty. Velký zájem o výměnu je i v Hradci Králové, kde byla dnes dopoledne čekací doba téměř hodina.

Desítky lidí čekalo i ve frontách v Přerově nebo v Olomouci. "Tři čtvrtě roku to tady bylo prázdné a nyní to všichni nechali na poslední chvíli. Lidé si přitom nyní vyzvedávají žádosti, které podali už v červenci, srpnu nebo září," řekla dnes ČTK vedoucí olomouckého oddělení evidence řidičů Hana Kuchařová.Tisíce průkazů zbývá vyměnit i ve středních Čechách. Na tamních odborech dopravy se ale tvořily jen krátké fronty, více lidí museli obsluhovat v Mladé Boleslavi, kde zbývá vyměnit 1800 dokladů. Agendu zvládají vyřizovat podle zjištění ČTK i v Ústeckém kraji, kde se vydalo na úřad nejvíce lidí v Ústí nad Labem. Lidé tam museli čekat asi hodinu. 

Řidiči, který po Novém roce vyjede se starým průkazem, hrozí hned dvě sankce. Podle vedoucího odboru dopravy libereckého magistrátu Pavla Rychetského mohou lidé dostat pokutu na místě od policisty až 2000 korun za řízení bez platného dokladu. 

Opilci za volantem jsou stále větší problém

„V metropolích jako Praha, Ostrava či Brno je mnohem větší koncentrace vozidel. Míra rizika vzniku nehody je tu tak mnohem větší než v městech a oblastech s nižší hustotou silniční sítě a počtem aut," vysvětluje ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král.

Statistickým faktem je, že postavení motoristů z Prahy, Ostravy a dalších metropolí ČR coby těch, kteří bourají nejčastěji, dlouhodobě nikdo neohrožuje. Stejně tak i na opačné straně žebříčku kralují již řadu let vždy motoristé z Vysočiny či východních Čech.

Počet obětí nehod od roku 1993, při nichž asistoval alkohol, dosáhl 2 386. Více než polovinu nehod mají na svědomí řidiči, kteří měli v krvi přes 1,5 promile. „Riziko, že takový řidič havaruje, je dvaadvacetkrát vyšší než u střízlivého jedince. Ovšem riziko, že daná nehoda skončí s fatálními následky, se dokonce zvyšuje dvě stě krát!" zdůrazňuje vedoucí BESIP Roman Budský.

V Evropě má alkohol na svědomí každou čtvrtou oběť dopravní nehody. V České republice je průměr nižší - podíl je jedenáctiprocentní. Avšak vzhledem k tomu, že patříme mezi čtyři evropské státy s nulovou tolerancí alkoholu, jedná se o alarmující statistiku.

„Podstatnou roli bezpochyby sehrává tradiční vysoká míra tolerance požívání alkoholu v naší společnosti. Dle WHO je Česká republika světovým premiantem ve spotřebě alkoholu na hlavu. I v oblasti spotřeby drog patříme ke světovým lídrům. Podle agentury Bloomberg je naše země nejneřestnějším státem na světě," komentuje situaci Roman Budský pro web besip.cz.

Ovšem nejen alkohol zabíjí. Mezi roky 1993 až 2012 došlo k 1 443 nehodám zaviněných řidiči pod vlivem léků a narkotik. V roce 2012 bylo zaviněno řidiči pod vlivem léků a narkotik téměř jedenáct krát více nehod než v roce 1993. Za poslední rok stoupl jejich počet o patnáct.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

řidiči Dopravní nehody úřady

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy