Církev dál žádá o majetek: Chce zámky, hrady, kláštery

Praha - Za první březnový týden úřady k podaným výzvám církví na vydání majetku připočetly další žádosti. Nárůst už ale není tak velký jako počátkem roku, do 6. března přibylo jen 31 žádostí, které se týkají 366 pozemků a čtyř staveb. Ministerstvo kultury, které aktuální čísla dnes zveřejnilo, uvádí, že tabulku bude ještě aktualizovat. Úřady si nyní předávají výzvy, které obdržely jiné instituce než takzvané příslušné osoby. Termín pro podávání žádostí skončil na začátku ledna.

Za první březnový týden přibylo 12 nově uzavřených dohod na 144 vydaných pozemků. Církve celkem dle zatím sečtených údajů podaly 5248 výzev, které se týkají 112.873 pozemků a 1842 staveb.

Největší část žádostí připadá na Státní pozemkový úřad (SPÚ) a Lesy České republiky. Mezi nemovitostmi, o něž církve žádají, jsou i památky, církevní společnosti požádaly třeba o vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hrad Bouzov, klášter Porta Coeli v Předklášteří, Sázavský klášter, zámky Týniště, ve Žďáru nad Sázavou či v Kroměříži. 

Zaměstnance Národního památkového ústavu přednostně zaměstnává žádost o vydání poutního kostela na Zelené hoře. Zde již ale dávno překročili půlroční limit, během kterého musí instituce výzvu buď schválit, nebo zamítnout, píše iHned.cz.

V tomto případě si NPÚ vyžádal navíc další podklady. „Žádali jsme si Státní pozemkový úřad, Národní archiv, archiv ministerstva kultury, Státní okresní archiv Žďár nad Sázavou a Městský úřad Žďár nad Sázavou," vyjmenovala Simona Juračková, mluvčí ústavu. Každý z nich přitom má podle ní minimálně 30 dní na odpověď. „Zákon neřeší žádné další prodloužení lhůt ve chvíli, kdy si vyžádáme podklady," řekla Juračková. Výsledek je ten, že úřady tyto lhůty překračují.

Brněnské biskupství zažádalo o barokní kostel už 27. června. Ústav ovšem dodnes nevydal rozhodnutí. Jakmile uplyne půlroční doba, může se obrátit na soud. Ten by si ale vyžádal stejné podklady, jaké nyní shromažďuje NPÚ. K tomuto kroku se ovšem biskupství podle své mluvčí Martiny Jandlové prozatím nechystá.

SPÚ nechává u 11 řádů a jednoho biskupství v archivech prověřovat, zda o majetek nepřišly na základě Benešových dekretů. Těmto subjektům pozastavil úřad veškeré vydávání nemovitostí, jde o 150 žádostí. Konfiskace podle dekretů představuje ze zákona nepřekonatelnou překážku vydání. 

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Pozemkový fond ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy