Průšvih ministra Němečka: Jeho nemocnice předražila přístroj o 65 milionů

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček má pořádný malér. Policisté zjistili, že když řídil Fakultní nemocnici v Ostravě, předražila nemocnice zakázku na nákup přístroje cyberknife o 65 milionů.

Současný ministr zdravotnictví řídil Fakultní nemocnici v Ostravě od roku 2005, ze svého místa odešel, až když si jej Bohuslav Sobotka vybral do vlády. Hned měsíc po jmenování se objevilo podezření, že nákup přístroje CyberKnife byl 2-3x předražený.

Němeček má dlouhodobé spory s ministrem financí Andrejem Babišem. Němeček obvinil média vlastněná Babišovým holdingem Agrofert, že o něm šíří lži. Ministr financí zase svému kolegovi doporučil nastoupit na protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Babiš také v listopadu 2014 podal trestní oznámení na neznámého pachatele právě kvůli domnělému předražení přístroje, který umožňuje šetrnější léčbu zhoubných nádorů v těle.

Podle Babiše měl přístroj stát 3-6 milionů dolarů, nemocnice jej pořídila za více než 10 milionů dolarů, což v roce 2009 činilo v přepočtu 200 milionů korun. Fakultní nemocnice v Ostravě i Němeček se bránili, že obvinění je nesmyslné.

Jak se ale ukázalo, obvinění zřejmě tak nesmyslné nebude. Česká televize dnes uvedla, že podle policie předražila nemocnice nákup o 65 milionů korun a z předražení prý podezírá Němečka. Ministr tuto informaci odmítl. "Začínáme další díl, skoro bych řekl nekonečného seriálu, jak pozvracet ministra," poznamenal.

Případem se zabývá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, které ale kauzu jakkoliv odmítá komentovat. "Krajské státní zastupitelství v Ostravě prozatím nebude podávat žádné informace z důvodu možného ohrožení prováděného prověřování. Mohlo by to ohrozit objasňování skutečností důležitých pro trestní řízení," řekla ČTK krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, která stojí v čele ostravského krajského státního zastupitelství.

Psali jsme:
Šetříme, až se z nás kouří, chválí se Němeček. Nemocnice uspořily 1,6 miliardy  

Stejně se vyjádřil i dozorující státní zástupce Jaroslav Jurka. "Vyšetřování nebudeme nijak komentovat. Toto stanovisko se ve výhledu delší doby nezmění," uvedl. Nechtěl se vyjadřovat ani k tomu, zda bude iniciovat případné vyšetřování úniku informací. "Toto je interní záležitost," řekl pouze.

Podle Němečka policie ani státní zastupitelství o předražení neříkají nic. "Jediný fakt, který policie sdělila veřejnosti, je to, že zablokovala nějaké peníze nějaké firmě," uvedl ministr.

Policie zadržela zhruba osm milionů korun na účtu firmy, která sídlí v Kostelci na Hané na Olomoucku a s nákupem zdánlivě nemá nic společného. V rámci zdůvodnění podle ČT uvedla, že dospěla k tomu, že při nákupu byla cena nadhodnocena o 65 milionů. To byla provize, která někam zmizela.

Nemocnice kupovala přístroj přes prostředníka, ne přímo od výrobce. Po prvním trestním oznámení policie případ odložila, nyní ho znovu začala vyšetřovat na základě trestního oznámení ministerstva financí. "Vypadá to, že ministerstvo financí napsalo to trestní oznámení dobře," řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) Aktuálně.cz k posunu v kauze.

"Jsem tomu velmi rád a byl bych rád, aby policie měla možnost v klidu a nerušeně vyšetřovat a zjistit, co se stalo, jestli je vše v pořádku, nebo jestli bylo nějaké pochybení," řekl k vyšetřování Němeček. Podle ČT se kauza týká buď jednoho člověka, nebo skupiny osob z vedení ostravské nemocnice. V rámci vysvětlení se policie podle Němečka ptala jen na proces nákupu, vůbec se nezmínila o předražení.

Cena podle něj tehdy plně odpovídala vyspělosti moderní technologie v porovnání s cenovou úrovní jiných přístrojů v Česku. Za podstatné považuje to, že ostravský přístroj vyléčil nejvíce lidí na světě ze všech přístrojů tohoto druhu, zachránil v Ostravě už 3000 lidských životů.

Na dotaz, proč byla cena ostravského přístroje vyšší, než za kolik se kupuje v západních zemích, ministr odpověděl protiotázkou: "Proč v USA koupíte stejný vůz o polovinu levněji než v České republice? To je asi ta odpověď," řekl.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček FN Ostrava Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy