Úlevy na zdravotnických poplatcích? Ne podle stáří

Praha - Způsob, jak před placením zdravotnických poplatků ochránit sociálně slabé, hledá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Po několika plánech, se kterými narazil u kolegů z vlády, chce, aby už o úlevách od placení poplatků nerozhodoval věk, ale finanční situace, píší sobotní Lidové noviny.

O výhodu by tak přišli důchodci, na které se dnes automaticky vztahuje nižší ochranný limit. "Optimální by bylo, aby byl celý sociální systém vytvořen na základě příjmů jedince, nikoliv na základě věku," řekl Lidovým novinám Heger. "V celé řadě případů budou jistě vyjmuté malé děti, ale u lidí v důchodovém věku by na věku vůbec nemělo záležet," uvedl ministr. Dětem a lidem starším 65 let přitom dnes při překročení ročního ochranného stropu 2500 korun vrátí poplatky zdravotní pojišťovny. Ostatní musí z vlastní kapsy platit až do výše 5000 korun.

Finanční potíže, do kterých se mohou lidé s nízkými příjmy kvůli poplatkům dostat, by mělo nově řešit ministerstvo práce a sociálních věcí. "Je to jedna z variant, kterou diskutujeme," potvrdil Lidovým novinám ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Zatím však prý není jasné ani to, zda by Hegerův návrh ministerstvo administrativně zvládlo.

Pokud by Heger svůj nápad prosadil, ušetří peníze zdravotním pojišťovnám. Ty jen loni vyplatily lidem za poplatky zhruba 260 milionů. Většina z nich byli důchodci.

Ve hře je však i varianta, že ministerstvo zdravotnictví jen upraví dosavadní ochranné limity.

Během krátkého působení na ministerstvu už Heger navrhoval více změn ve prospěch lidí s nižšími příjmy. Nikdy však neuspěl. Současný návrh má však oproti předchozím výhodu. Odpovídá představám ODS, píší Lidové noviny.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Zásadní výzvou reformy psychiatrie je podle Válka péče o dětské pacienty

Zásadní výzvou, která čeká reformu psychiatrické péče, je v současné době péče o dětské pacienty. Aktivity reformy ale nutné koordinovat s kraji a obcemi. V tiskové zprávě k zasedání Národní rady pro duševní zdraví (NRDZ) to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Rada původně podléhala přímo Úřadu vlády, od změny vlády se ale nesešla. Ministerstvo zdravotnictví v polovině listopadu rozhodlo o jejím přesunu pod svůj úřad, poprvé se sešla minulý týden.
Ilustrační foto

Lékaři v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle veřejného ochránce práv zvyklí mluvit

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění veřejného ochránce práv zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní ombudsman. Pracovníci kanceláře ombudsmana absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, dnes na tiskové konferenci informovali o výsledcích. Souhrnnou zprávu z návštěv ombudsman zveřejnil i na svém webu.

Více souvisejících

psychiatrie amnestie

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

Co bude s Lipavským? Hodlá podat demisi, zájem o něj ale mají ODS, KDU-ČSL i TOP09

Pravděpodobný odchod Pirátské strany z vládní koalice přináší jednu důležitou otázku – co s ministrem zahraničí Janem Lipavským? Poměrně mladý politik se odchyluje od pirátské ideologie a zájem o něj údajně projevily ODS a TOP09, velmi pozitivně o něm promluvil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy