Jak dlouho marodíme? Nejzdravější jsou Pražané, sever Moravy stůně

Praha - Český statistický úřad zveřejnil data o pracovní neschopnosti Čechů za minulý rok. Z nich vyplývá, že nejvíc se marodí v oborech těžařských a ve zpracovatelském průmyslu. Nejzdravější jsou naopak pracovníci v informačních a komunikačních službách. Nejvíc se stůně na severu Moravy, nejméně pak v Praze.

Dočasnou pracovní neschopností se rozumí stav člověka, který je lékařem ze zdravotních důvodů dočasně uznán neschopným k výkonu svého zaměstnání. Důvodem tak může být nemoc, pracovní úraz a ostatní úrazy.

Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že zcela převažují nemoci, které vedou k pracovní neschopnosti. Pracovní a jiné úrazy tvoří pouhý zlomek případů. Pokud bychom se zaměřili na případy dočasné pracovní neschopnosti dle ekonomických odvětví za rok 2016, z tabulek je patrné, že nejvíce se s pracovní neschopností setkáváme u oboru těžby a dobývaní, kde se pracovní neschopnost týká 5,8 procent pracovníků. Podobně je na tom ještě zpracovatelský průmysl (5,5 procenta) a překvapivě administrativní činnosti (5,2 procenta).

Nejméně stonali pracovníci v oborech informační a komunikační činnosti (1,7 procenta). Velmi dobře jsou na tom také zaměstnanci v oblasti peněžnictví a pojišťovnictví.

A kolik dní průměrně čeští pracovníci leží s nemocí? V případě jedné dočasné pracovní neschopnosti činí průměrná doba neschopnosti 43 dní v roce. Ženy jsou na tom hůře, ty jsou z důvodu nemoci neschopné 45,2 dní, muži něco málo přes 40 dní. Zajímavé je, že nejdéle stonají pracovníci v zemědělství a lesnictví – 59 dní. Nejméně ti, kteří provádějí informační a komunikační činnosti, pouhých 26 dní v roce.

Data také odhalují, v kterém českém kraji se nejvíce marodí. Nejvíc, přes 5 procent pracovníků, onemocní v Moravskoslezském kraji a také na Zlínsku. Tam se také marodí nejdéle, v průměru 52 dní ročně. „Nejzdravější“ jsou zaměstnanci v Praze, pokud už marodí, tak průměrně jen 37 dní v roce.

Za dobu pracovní neschopnosti by zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) měla pobírat adekvátní nemocenskou. Na tu mají zaměstnanci nárok od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti. Nemocenskou lze pobírat maximálně 380 dní v kuse. Co se týče zaměstnanců, ti po dobu prvních 14 dnů pobírají náhradu mzdy, s výjimkou prvních třech dnů pracovní neschopnosti.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek: ÚZIS zpracovává analýzu ke zneužívání nemocenské

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovává analýzu k tomu, zda lidé zneužívají sociální dávky a nemocenskou. První výsledky by měl mít v dubnu. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdravotnímu výboru by chtěl analýzu představit v květnu.
Senát ČR

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného a příspěvek pro lidi v karanténě

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného kvůli koronavirové epidemii. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Podpora navíc obecně vzroste o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Vyplácet se bude zpětně od začátku listopadu, rozhodla dnes horní komora. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

nemocenská práce Český statistický úřad statistika nemoci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy