Lékárníci nebudou muset papírové recepty převádět na eRecept

Praha - Povinnost vystavovat elektronické recepty mají všichni lékaři od roku 2018 a v současné listinné podobě je budou smět vypsat jen v případě výpadku elektřiny či internetu. Ministerstvo zdravotnictví nyní poslalo k připomínkám novelu, podle které lékárníci nebudou muset papírové recepty převádět na eRecept.

"Recept vystavený v listinné podobě se uchovává v lékárně způsobem stanoveným právním předpisem upravujícím zacházení s léčivy v lékárnách. Vydávající farmaceut na listinném receptu neprodleně vyznačí slovo 'Vydáno', datum a jméno vydávajícího farmaceuta," píše se pouze v návrhu.

Odhaduje se, že jich bude kolem 60.000 ročně. Náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) uvedl, že situaci bude muset nově ošetřit až novela zákona. Papírový recept mohou vystavit také lékaři návštěvní služby, při první pomoci nebo záchranné služby.

Zavedení eReceptu a provoz jeho centrálního úložiště má na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Do systému byla podle Petra Kouckého z tamního odboru IT zapojena 19. září většina lékáren, téměř 2200 zdravotnických zařízení a žádost podalo k polovině září už asi 18.000 lékařů. Vyřízeno jich je 12.000, lékařů je celkem asi 41.000. Schválení žádosti trvalo dříve tři až čtyři týdny, protože každou musela potvrdit i lékařská komora. Nově to chce SÚKL stihnout přibližně za dva týdny.

Systém počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, v současné době je to asi 70 milionů. V zátěžovém pásmu ve všední den mezi 07:00 a 15:00 by jich měl zvládnout kolem 20 za sekundu. Pacient nejčastěji recept dostane na papíře jako dosud, půjde ale jen o průvodku receptu elektronického. Na ní bude dvanáctimístný kód z kombinace čísel a písmen, čárový a QR kód. Další možností bude poslat recept e-mailem, sms zprávou nebo ho zobrazit ve webové aplikaci.

Zavedení eReceptu kritizují jak lékaři, tak lékárníci. Podle lékařů by měl být nejprve nepovinný. Odhadují, že deset až patnáct procent zejména starších doktorů dokumentaci vůbec nevede v počítači.

Související

Léky, ilustrační foto

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept i v zahraničí

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.
ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři letos dostávat

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Více souvisejících

e-recepty Zdravotnictví Lékárny zákony lékaři

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy