Praktičtí lékaři 18. října zavřou ordinace. A může být i hůř

Praha - Zhruba polovina praktických lékařů dnes protestuje proti krokům, které činí ministerstvo zdravotnictví a resort financí. Ačkoliv jde o první protest za poslední dobu, rozhodně nebude poslední. Ordinace lékařů se opět zavřou už 18. října, dva dny před parlamentními volbami. A pokud nezabere ani to, mohou zavřít na mnohem déle.

Pacienti, kteří vyrazí 18. října k lékaři, najdou u většiny ambulancí zavřené dveře. Více než 6000 praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost a dalších specialistů z celé republiky budou opět protestovat.

Praktičtí lékaři hrozili protestem už loni na podzim. S tehdejším ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) se dohodli na dvouprocentním navýšení měsíčních plateb za každého registrovaného pacienta. To ale není to jediné, co jim vadí, a dnes proto své hrozby převedli v činy.

Lékařům také vadí, že ministerstvo navyšuje peníze hlavně nemocnicím. Nelíbí se jim ani povinnost posílat recepty elektronicky a od března i evidovat tržby. „Ocitli jsme se za hranicí únosnosti, od ledna platí povinnost eReceptu bez toho, aby na něj byl připraven systém, lékaři, lékárny, ba i samotní pacienti. K přibývající administrativní zátěži nám přibývá povinnost vést EET a jako třešničku na dortu ministerstvo připravuje snížení úhrad ordinacím praktických lékařů. To se dotkne především venkovských praxí. Utíkají nám starší lékaři a mladí se do oboru nehrnou. O pacienty, zejména v okrajových částech republiky, se nemá kdo postarat,“ vysvětluje ve zprávě, kterou má server EuroZprávy.cz k dispozici, důvody akce MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

"Říkáme, že zavíráme ordinace teď na jeden den proto, abychom je nemuseli zítra zavřít navždycky, a věříme, že pacienti tohle pochopí a že to je i v jejich zájmu. Jde o zachování dostupnosti primární péče co nejblíže občanům," dodal Šonka.

Podle něj se ministerstvo se s praktickými lékaři jednoduše nebaví a problémy primární péče ignoruje. Dle statistiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky ale bude už v roce 2020 chybět 800 ambulantních lékařů a praktický lékař se dnes v průměru stará o přibližně 1 700 pacientů, na venkově je to až přes 2 000 lidí, a v některých lokalitách typu Chebsko, či Mostecko připadá na 1 lékaře až 4000 pacientů.

Svou ordinaci příští týden zavře například Libor Beneš z Velkého Meziříčí. "Už přetekl náš pohár trpělivosti. Posledním hřebíčkem do rakve je zavedení povinného elektronického receptu, který u nás na Jihlavsku povede k zavření minimálně dvou praxí. Další praxe možná budou následovat," řekl ČTK Beneš, který dnes ve Žlebech spolu s dalšími nespokojenými praktiky symbolicky pohřbíval české ambulantní lékařství. Obcí se vydal smuteční průvod zhruba 50 lidí s rakví a věnci, smuteční marš vyhrávala vesnická kapela.

Akce ve Žlebech připomněla i uzavření ordinace místní lékařky. Nejbližší dostupný praktik je nyní v Ronově nad Doubravou nebo Čáslavi. "Stát tohle vesele přehodil na nás, na nás se ti lidé obracejí, ale řešení měla zajistit pojišťovna, kraj a stát," řekl k problémům s dostupností péče stomatolog Richard Klail z Kutné Hory.

Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko upozornil, že Žleby nejsou daleko od Prahy. "Nejde o žádné zapadlé městečko nebo zapadlou vesničku. Ta situace bohužel začíná být stále četnější," dodal.

Související

Robert Fico

Ficův lékař poprvé promluvil. Prozradil, co nejvíce pomohlo

Léčba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po květnovém atentátu pokračuje. Podle přednosty kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny banskobystrické nemocnice Jozefa Valkyho pomáhá při rychlém zotavování i přístup samotného politika, který sám chce a bojuje. 
Ilustrační foto

Nebyla to ptačí chřipka. Lékaři popřeli tvrzení WHO o prvním úmrtí na světě

Muž z Mexika nakažený ptačí chřipkou zemřel v důsledku chronických chorob, ne na infekci tímto virem, uvedlo podle serveru The Economic Times tamní ministerstvo zdravotnictví. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom minulou středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Mělo jít o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka. 

Více souvisejících

lékaři stávka

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Monika Brausenbauch Meislová

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Letní počasí

Předpověď počasí pro prodloužený víkend: Žhavá sobota, pak se ochladí

Děti mají volno už od poslední červnové soboty, ale dospělí vyhlížejí páteční den volna navíc. Zvlášť když počasí nemá být vůbec špatné. Už v pátek bude tepleji než v předchozím průběhu týdne, teploty dosáhnou maxima v sobotu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

včera

Kdo by nahradil Bidena? Spekuluje se o zkušených politicích i ženách exprezidentů

Prezident Spojených států Joe Biden čelí masivní kritice za své vystupování. V jeho Demokratické straně se už ozývají hlasy, aby z boje o Oválnou pracovnu odstoupil. Kdo by jej ale nahradil v případě, že opravdu odstoupí? Nabízí se několik opravdu silných jmen, které teoreticky mohou čelit i Donaldu Trumpovi. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy