Češi jsou se zdravotnictvím spokojeni, poplatky jim ale vadí

Praha - Dvě pětiny Čechů jsou spokojeny s lékařskou péčí, nespokojena je naopak necelá čtvrtina lidí, uvádí to průzkum CVVM zveřejněný v úterý. Spokojenost s péči je v posledních třech letech v zásadě na stejné úrovni.

"O něco více než třetina (36 procent) občanů se vyjadřuje neutrálně, není ani spokojena, ani nespokojena," uvádí zpracovatelé průzkumu. Rozdíly ve spokojenosti či nespokojenosti se zdravotní péčí vykazují také různé věkové skupiny. Zatímco lidé do 30 let jsou o něco častěji spokojeni s lékařskou péčí, lidé nad 60 let vyjadřují častěji nespokojenost."Co se týče hodnocení vývoje kvality zdravotní péče za uplynulý rok, největší podíl (47 procent) obyvatel je přesvědčen, že se nezměnila. Přibližně třetina (34 procent) si myslí, že se zhoršila, a 16 procent zastává názor, že se zlepšila," stojí dále v průzkumu.Z průzkumu také vyplývá, že na svůj vlastní zdravotní stav nahlížejí občané poměrně pozitivně. Tři pětiny jej hodnotí jako dobrý, pětina dokonce jako velmi dobrý, zhruba čtvrtina pak volí neutrální variantu, tedy ani dobrý, ani špatný."Co se týče hodnocení dostatku či nedostatku informací poskytovaných nemocným o jejich zdravotním stavu, u české veřejnosti převládá pocit dostatku (53 procent) nad pocitem nedostatku (39 procent)," uvádí se v průzkumu.Dotazníkové šetření se uskutečnilo ve dnech od 29. listopadu do 6. prosince loňského roku a zúčastnilo se ho 1037 dotázaných starších 15 let.

Téměř dvě třetiny Čechů (62 procent) nesouhlasí se zavedením poplatků ve zdravotnictví, naopak s jejich placením souhlasí více než třetina lidí (36 procent). Vyplývá to z průzkumu CVVM zveřejněného v úterý, který dále uvádí, že veřejnost má k otázce poplatků v posledních dvou letech obdobný postoj.Více než třetina lidí (35 procent) také projevuje podle průzkumu rozhodný nesouhlas s placením poplatků. Přes tři čtvrtiny dotazovaných souhlasí s tím, že poplatky jsou neúměrnou finanční zátěží pro sociálně slabé občany. "Ovšem již menší, zhruba dvoupětinový podíl se domnívá, že by byly neúměrnou finanční zátěží pro všechny občany," upřesňují zpracovatelé.Z průzkumu dále vyplývá, že 46 procent dotázaných souhlasí s výrokem, že poplatky účinně zamezují zbytečným návštěvám lékařů. Opačný názor má však 48 procent respondentů. "Podobná situace je i u tvrzení, že poplatky zmenšují plýtvání léky, i když zde mírně převažuje názor, že plýtvání léky poplatky nepotlačují," uvádí se dále v průzkumu.Pětina občanů si také myslí, že lékaři mají po zavedení poplatků mnohem více času na opravdu nemocné. Dvě třetiny lidí s tím však nesouhlasí.Průzkum proběhl ve dnech od 29. listopadu do 6. prosince loňského roku a zúčastnilo se ho 1037 dotázaných starších 15 let.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy zdraví

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy