Pojišťovny se dohodly s lékárnami. Klesnou marže, Vojtěch mluví o historickém úspěchu

Praha - Zdravotní pojišťovny se dnes dohodly s lékárnami na úhradách na příští rok. Více peněz dostanou lékárny za vydání receptu, sníží se ale marže na některé léky. Peníze na navýšení se našly v takzvaném cenovém předpisu, která ministerstvo zdravotnictví podle toho do příštího roku upraví.

Zisk lékáren je tvořen maržemi a takzvaným signálním výkonem za výdej receptu. Ten nahradil zrušené poplatky za recept, které platili pacienti. Nyní činí 13 korun, lékárnici žádali 22 korun. "Dnes se strany dohodly na kompromisu 18,50 Kč za vydaný recept, což bude znamenat asi 400 milionů korun," uvedl předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

"Bude to na úkor snížené marže u nejnákladnějších, centrových léků. Ceny se sníží o dvě procenta," vysvětlil prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba. Reálný nárůst je tak jen asi o 35 milionů korun, peníze ale zůstanou jen lékárnám a nebudou se dělit s distributory a výrobci jako dosud.

Pojišťovny se zástupci jednotlivých segmentů zdravotnické péče jednaly několik měsíců. Cílem bylo najít kompromis mezi požadavky na navýšení úhrad a možnostmi systému veřejného zdravotního pojištění, které pro příští rok počítá s 320 miliardami korun. Před dnešním dnem panovala dohoda ve 13 oblastech, včetně nemocniční péče, kde dosud dohoda nikdy nebyla. V posledních letech se obvykle s pojišťovnami dohodly jen menší segmenty, ostatní čekaly na takzvanou úhradovou vyhlášku. Pomocí ní ministerstvo zdravotnictví rozdělilo peníze v oblastech, kde dohoda nebyla uzavřena.

Fakt, že se nakonec dospělo k dohodám ve všech oblastech zdravotní péče, vítá ministerstvo i pojišťovny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který při zahájení jednání řekl, že dohodu upřednostňuje před vyhláškou, dnes na facebooku napsal, že je to "skutečně historický úspěch, který bude mít jednoznačně pozitivní vliv na pacienty a výrazně napomůže stabilizaci systému".

"Dohoda je cenná zejména v tom, že ukázala, že v klíčových otázkách českého zdravotnictví jsou schopni nalézt shodu zdravotní pojišťovny, ministerstvo zdravotnictví a poskytovatelé péče," okomentoval výsledek ředitel největší pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek. Oficiálně končí dohodovací řízení v úterý.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví Lékárny léky Adam Vojtěch (ANO) zdravotní pojišťovny

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy