Škrtání volných úřednických míst? Ministerstvo zdravotnictví protestuje, žádá výjimku

Praha - Ministerstvo financí (MF) plánuje zrušit celkem 2000 míst na různých resortech, a ušetřit tak 3,4 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) chce výjimku, aby nemuselo škrtnou neobsazené posty zaměstnanců nad pět procent.

Nyní MZ chybí asi čtvrtina zaměstnanců. Celkem jich má zhruba 550. "Ministerstvo zdravotnictví bude s ministerstvem financí jednat o tom, aby při snižování počtu míst byl v případě resortu zdravotnictví zohledněn výjimečný personální podstav, který byl způsoben špatnou personální politikou sekce státního tajemníka v minulých letech," uvedla mluvčí MZ Gabriela Štěpanyová.

Na začátku letošního roku chyběla ministerstvu více než třetina zaměstnanců. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) ČTK v únoru řekl, že je to nejvíc ze všech resortů. "Jsou odbory, které jsou klíčové a v zásadě nemají zaměstnance. Mají pouze ředitele, vedoucí oddělení, ale nemají řadové zaměstnance, kteří by tu práci prováděli," řekl tehdy ministr. Například odbor přímo řízených organizací, který spravuje 70 organizací včetně fakultních nemocnic, má podle něj čtyři zaměstnance.

Podle ministra nese vinu za špatnou personální situaci na ministerstvu jeho státní tajemník Ivo Beneda. Odvolat státního tajemníka může jen jeho nadřízený, náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Ministr k němu podal na Benedu kárný podnět, který ještě nebyl vyřízený.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Vláda rozhodla o budoucnosti lékařských pohotovostí. Změní se zřizovatel

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů na zdravotní pojišťovny. Návrh příslušné novely zákona o zdravotních službách ve středu schválila vláda. Schválila rovněž návrh novely zákona o sociálních službách, kterým se má přesunout agenda související s vyplácením nepojistných sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem a s vydáváním průkazů osoby se zdravotním postižením z pracovišť Úřadu práce ČR pod Českou správu sociálních zabezpečení.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo financí Adam Vojtěch (ANO)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 10 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

ANO bude s jistotou vládnout v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Jinde ho čekají náročná jednání

Hnutí ANO má největší šanci na založení vládnoucí koalice – a tím pádem i na zisk postu hejtmana – hned v několika krajích. V jiných bude muset bojovat, ve dvou je prakticky bez šance.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy