Zdravotní pojišťovnu v pololetí změní asi 50 tisíc lidí

Zdravotní pojišťovnu v pololetí změní zhruba 52.600 lidí, což je asi o 6000 méně než v minulém pololetí. Nejvíc nových klientů získají po započtení odchodů středně velké pojišťovny - Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV), Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Vyplývá to z dat o přestupech ke konci března, která má ČTK k dispozici. Čísla se mohou ještě mírně změnit kvůli případným reklamacím pojišťoven. Další možnost změnit pojišťovnu mají Češi do září.

V ČR působí sedm zdravotních pojišťoven. Největší z nich je Všeobecná zdravotní pojišťovna, která hradí péči ze zdravotního pojištění přibližně za dvě třetiny všech pacientů. Od pojišťovny odešlo zhruba 18.000 pojištěnců, při započtení nově registrovaných tak přišla asi o 2200 lidí. "Přes zvyšující se sporné aktivity některých zdravotních pojišťoven směrem k akviziční kampani se VZP daří držet stabilní kmen klientů," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Druhou největší ZPMV opustilo ke konci března kolem 6300 pojištěnců, celkově si ale o 4100 polepšila, což je nejvíc ze všech pojišťoven. Podle Aleny Frolíkové, ředitelky oboru kanceláře generálního ředitele, to bylo také díky pracovištím pojišťovny po celé republice a benefitům hrazeným z fondu prevence. Největší roli ale podle ní sehrála ekonomická stabilita pojišťovny, schopnost hradit zdravotní péči včas a síť smluvních zařízení.

ČPZP, která má třetí největší počet klientů, přibylo po započtení asi 8500 odchodů více než 3700 nových klientů. Podle obchodního ředitele pojišťovny Vladimíra Matty zájem o služby pojišťovny dokladuje její stabilitu, finanční zdraví a kvalitní služby.

OZP získala 3600 nových klientů, téměř 7700 ji opustilo. Se ztrátou asi 4000 klientů je to největší úbytek ze všech pojišťoven. "Dochází k poklesu zejména v regionech, kde je obvykle vyšší fluktuace klientů. Jsou to obvykle místa poznamenaná sociálním vyloučením. Jsme si vědomi toho, že tito klienti zdravotní pojišťovnu mění častěji a OZP již dříve učinila rozhodnutí, že v těchto oblastech nebude akvizici klientů podporovat," řekl mluvčí pojišťovny Jiří Sochor.

Od VoZP podle dat, které má ČTK k dispozici, odešlo asi 5300 lidí. Celkově šlo o úbytek přes 1200 klientů. "VoZP má k dispozici aktuálnější údaje a podle nich je úbytek nižší. Představuje zhruba 0,16 procenta pojistného kmene, tedy nijak významné číslo vzhledem k tomu, že VoZP nepoužívá k náboru pojištěnců externí subjekty," sdělil ČTK vedoucí oddělení marketingu pojišťovny Jan Mates.

Na pokles počtu pojištěnců RBP (dříve Revírná bratrská pokladna) měla podle jejího mluvčího Ivo Čelechovského migrace obyvatel z Ostravy a Karviné i demografická situace obecně. "V následujících dnech se chceme zaměřit i na podrobný marketingový průzkum dalších možných vlivů, jako například atraktivnosti preventivních a bonusových programů pro jednotlivé věkové kategorie, zohlednění dalších požadavků zaměstnavatelů nebo možný vliv poskytované zdravotní péče," uvedl. Pojišťovnu opustilo přes 6000 klientů, po započtení příchodů přišla o necelých 500.

Novými klienty Zdravotní pojišťovny zaměstnanců Škoda, která je nejmenší a zaměřuje se především na zaměstnance této automobilky, získá od pololetí 700 nových, celkem si polepší o 134. "Jsme regionální pojišťovna se stabilním, loajálním kmenem a mezi třemi s kladným saldem pojištěnců," řekl asistent ředitelky pojišťovny Petr Kvapil.

Loni v jarním termínu nejvíc klientů přibylo ČPZP, druhý největší přírůstek evidovala ZPMV a získala také ZP Škoda. Ostatní zdravotní pojišťovny zaznamenaly úbytek, nejvíc lidí odešlo od VoZP a VZP.

Související

Alena Schillerová

ANO kritizovalo debaty o snížení valorizace plateb za státní pojištěnce

Snížení valorizace plateb za státní pojištěnce by podle hnutí ANO vedlo k omezení kvality a dostupnosti zdravotní péče či inovativních léků. Po dnešním jednání stínové vlády ANO to řekli bývalá ministryně financí Alena Schillerová a člen sněmovního zdravotnického výboru Kamal Farhan. 
Vlastimil Válek (TOP 09)

Valorizace plateb za státní pojištěnce se snižovat nebude

Valorizace plateb za státní pojištěnce se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli rostoucím nákladům státu snižovat nebude. Do budoucna ale bude potřeba celková změna systému, jinak bude více než polovinu veřejného zdravotního pojištění platit stát, řekl dnes na dotaz ČTK. Letos je platba za státní pojištěnce měsíčně 1900 korun, od příštího roku bude částka navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů.

Více souvisejících

zdravotní pojištění zdravotní pojišťovny VZP

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 40 minutami

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu na svou osobu.

Fico prolomil mlčení a promluvil poprvé od květnového atentátu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve středu poprvé promluvil k občanům od chvíle, co se v květnu stal obětí atentátu po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Neváhal také kritizovat opozici. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie v Brně dopadla podezřelého

Policie ve středu odpoledne dopadla v Brně muže, který je podezřelý z úterní vraždy ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Do pátrání po hledané osobě se od včerejšího večera zapojily desítky policistů.

před 2 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy