Julínek: Je to volovina! Standard, nadstandard, kolik si připlatíme?

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se snaží definovat takzvaný standard a nadstandard ve zdravotní péči. Za co si budeme připlácet a co dostaneme „gratis“? K současné debatě se vyjádřil i exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), jehož reforma zdravotnictví ztroskotala na poplatcích. Server EuroZprávy.cz vám přináší detailní rozbor tohoto názorového střetu.

Konec obálek pro lékaře? Možnost připlatit si za „něco lepšího“ bude již od 1. ledna příštího roku. K nejnovějším návrhům z dílny expertní skupiny Leoše Hegera patří eventuální připlacení za špičkového lékaře. Jinými slovy, mělo by odzvonit době, kdy pacienti – ve snaze se dostat ke kapacitám v oboru – volili cestu úplatků. V budoucnu tedy možná budeme muset vytáhnout z peněženky více peněz, ale aspoň nepůjde o kšeftování s obálkami v pláštích doktorů. Kdo by si měl rozdělit takto použité peníze? S největší pravděpodobností by se o ně měla podělit nemocnice s tím konkrétním lékařem. Heger ve vyjádření pro Hospodářské noviny (HN) uvedl – „Koncem roku k tomu vydáme pokyn, řekneme, jak bychom si to představovali a nemocnice si to pak nastaví podle svých možností.“Julínek: Je to volovina Julínek však s těmito návrhy nesouhlasí a pro Parlamentní listy uvedl – „Hledání a definování nadstandardu je úplná volovina. Původní záměr byl definovat to, co je hrazeno zdravotní pojišťovnou. To je správně nárok, ne standard. Tedy zákonný nárok, co máte jako pacient dostat.“ Navíc Julínek upozorňuje na to, že by v případě rozdělení zdravotní péče na standardní a nestandardní mohlo dojít i na žaloby pacientů směrem k pojišťovnám, kdy by se pacienti domnívali, že měli dostat něco zadarmo - „Pokud bude mít pacient typ problémů, který se lépe vyřeší robotickou operací, tak by ho měl mít pacient i zadarmo.“ S definováním nadstandardu mají zkušenosti například naši západní sousedé z Německa, kde v případě „zaplať a půjdeš k přednostovi kliniky“ je vyšetření kapacitou přibližně třikrát dražší než „běžné“ vyšetření. Jsem kapacita, tak mám víc peněz Pokud to tak, jak ministr Heger navrhuje, bude, je celkem reálná šance, že lékaři budou uvažovat o tom, že kdyby byli bráni za kapacitu, tak by dostávali i více peněz. Což by je mohlo motivovat k dalšímu vzdělání. A co je lepší, než vzdělaná a zdravě finančně motivovaná spolenost? Ale pozor, aby to nesklouzlo do roviny „jsem špička, chci dělat pouze za příplatky“, jak v Hospodářských novinách poukazuje přednosta neurologie pražské Thomayerovy nemocnice Otakar Keller.

Související

Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS

Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen zlomek

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756.000 korun, domohl se však pouze 30.000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky.

Více souvisejících

Tomáš Julínek Leoš Heger Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy