Zločin ve VZP? Hegerova šťára odhalila podvod za 450 milionů

Praha - Kontrola ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli smluvním vztahům pojišťovny se společností IZIP zjistila, že při nakládání s veřejnými prostředky došlo ke škodě přesahující 450 milionů korun. Uvedl to v pondělí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

"Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že je důvodné podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou ve výši přesahující 450 milionů korun," sdělil ministr.Rezort zdravotnictví tak podal v pondělních ranních hodinách oznámení o zjištěných výsledcích probíhající kontroly k Nejvyššímu státnímu zastupitelství s podezřením na spáchání trestného činu.Ministr Heger v této souvislosti dodal, že o krocích svého rezortu informoval premiéra Petra Nečase (ODS) a vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM).Nejvyšší státní zastupitelství v Brně potvrdilo agentuře Mediafax, že podnět z ministerstva obdrželo. "Mohu potvrdit, že trestní oznámení jsme obdrželi, prozkoumali a rozhodli se jej předat na Vrchní státní zastupitelství v Praze," řekla mluvčí Helena Markusová.Dodala, že Nejvyšší státní zastupitelství bude celou věc dále sledovat.Všeobecná zdravotní pojišťovna označila Hegerovo vystoupení za mediálně nestandardní. "S průběžnými výsledky kontroly VZP dosud seznámena nebyla a vzhledem k tomu, že nevíme, jaké informace postoupilo ministerstvo zdravotnictví státnímu zastupitelství, nemůžeme záležitost více komentovat," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Rod.IZIP pro VZP zajišťovala provoz elektronických zdravotních knížek či provoz portálu. Celá spolupráce ale byla předmětem kritiky za předraženost a neprůhledné vztahy. Ministr zdravotnictví Heger a premiér Nečas proto v květnu rozhodli o ukončení projektu do prázdnin. Správní rada pak jejich rozhodnutí odsouhlasila.Posledním vývojem v kauze před ukončením projektu byl plán VZP postupně vypovědět společnosti IZIP smlouvu o provozu knížek a celý projekt převzít. Nakonec se situace musela řešit přípravou dodatků k současným kontraktům.Bez nich by se VZP nedokázala od IZIP odpoutat před rokem 2014, u části smluv až do roku 2015. Předběžná dohoda hovoří o tom, že by nově bylo možné smlouvy vypovědět k červnu příštího roku. IZIP pro VZP spravuje elektronické zdravotní knížky.Další peníze VZP do projektu nalila, když získala většinový podíl v projektu. Celkově se v projektu investovaly dvě miliardy korun.Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím připomněl, že on sám podal trestní oznámení kvůli IZIP již před 10 měsíci. "Hegerovo pondělní podání bude s největší pravděpodobností přičleněno k mému podání. Ptám se, proč ministr podává jen trestní oznámení a nepodává souběžně také za stát žalobu," napsal Jarolím.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP izip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy