Nebezpečná cukrovka. Jak se bránit?

Praha - O cukrovce se dnes hovoří jako o civilizační chorobě, její výskyt v populaci stoupá. Dle údajů Diabetické asociace trpí cukrovkou v české populaci přes 800 000 lidí, mnozí navíc mají cukrovku v počátečním stadiu, a tedy nejsou zatím diagnostikováni. Celkové číslo je proto ještě vyšší a tedy alarmující.

Počet lidí trpících diabetem konstantně stoupá - od 70. let se více než ztrojnásobil. Je to především proto, že lidé žijí sedavým způsobem života, jedí tučná a sladká jídla, pijí hodně sladkých nápojů a také se zvyšuje faktor stresu v životě, který na vznik cukrovky může také mít zásadní vliv.

Diabetici proto musí omezit příjem cukrů, med a všechny pokrmy jimi oslazené. Pod pojmem cukr rozumíme v našich podmínkách hlavně cukr řepný či třtinový (sacharózu) nebo cukr hroznový (glukózu).

Diabetik nesmí jíst nárazově, měl by přijímat potravu pravidelně v malých dávkách. Pravidelně by měl i pít, nejlépe čistou vodu. Do jídelníčku by měl zařadit co nejvíce ovoce a zeleniny, omezit tučná jídla, alkohol, nekouřit, zařadit do života pohyb, ale také relaxaci. A samozřejmě chodit na pravidelné kontroly k lékaři. Život s diabetem je zkrátka život s omezením. A bohužel se to dotýká stále většího počtu lidí.

Řada mezinárodních studií prokázala, že lidé, kteří trpí cukrovkou, mají mnohem nižší hladinu hořčíku v těle než lidé, kteří jí netrpí. U lidí trpících cukrovkou typu 2 se hypomagnesemie (nedostatek hořčíku v organismu) projevuje ve 25%-38% případů. Hořčík je totiž jedním z nejdůležitějších iontů v metabolismu cukrů a je také přítomen na několika úrovních při tvorbě a vylučování inzulínu.

Nedostatek hořčíku je navíc spojován s těžším průběhem cukrovky a s komplikacemi, které se s ní pojí, zejména diabetickou periferní neuropatií, retinopatií a nefropatií.

Rozsáhlá studie provedená v roce 1999 navíc zjistila, že nedostatečný příjem hořčíku je rizikovým faktorem vzniku cukrovky druhého typu nezávisle na BMI indexu nebo rodinných predispozicích.

Studie provedená na jaře tohoto roku týmem profesora Zadáka z Fakultní nemocnice v Hradci Králové přitom prokázala, že téměř každý třetí Čech trpí nedostatkem hořčíku. Tento prvek je ale důležitá nejen pro diabetiky, ale pro zdravý život nás všech. Podílí se například na správné funkci svalů (nedostatek se projevuje křečemi), přenosu nervových vzruchů či na stovkách enzymatických pochodů těla.

Hořčík je nejlepší přijímat v přirozené formě v podobě ovoce (např. banány), zeleniny (zelená zelenina), ořechů a semen (nejvíc např. v mandlích a para ořeších) či luštěnin. Nejlépe ho nicméně vstřebáváme z vody, kde je přítomen v podobě tzv. hydratovaných iontů.

Bohužel v kohoutkové vodě ho dostatek není – podle údajů Státního zdravotního ústavu je jen 5% populace zásobeno vodou s doporučeným obsahem hořčíku. Ideálním zdrojem jsou proto vody minerální, vybírat můžete z velkého množství včetně těch s vyšším obsahem magnesia.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka zdraví Cukr - inzulín

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy