Nedostatek těl k pitvě komplikuje transplantace očních rohovek

Praha - Od nového roku klesl v Česku počet pitev o desetinu. Důvodem je nový občanský zákoník, který uvádí, že bez souhlasu zemřelého není možné pitvu provést, pokud tak stanoví zvláštní zákon. Lékaři ale nepovažují za etické žádat o souhlas s pitvou všechny pacienty při přijetí do nemocnice. Proto dělají pouze pitvy nařízené soudem. Nesprávný výklad nového občanského zákoníku má kromě dramatického snížení počtu pitev vliv i na další oblasti zdravotnictví.

„Podle nového občanského zákoníku má člověk právo rozhodnout, jak bude po jeho smrti naloženo s jeho tělem. Pokud člověk nevyjádří souhlas s pitvou nebo použitím svého těla pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům, není možné jeho tělo pro tyto účely použít," vysvětlil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Transplantace rohovky je často jedinou a poslední možností na zlepšení zraku pro pacienty se závažnějším očním onemocněním nebo poškozením oční rohovky. Po nabytí platnosti nového občanského zákoníku nastal v Česku nečekaný nedostatek očních rohovek pro potřeby transplantace. Kvůli obavě z odběru oční rohovky zemřelému bez jeho písemného souhlasu poskytnutého před smrtí mají oční kliniky nedostatek rohovek a musí odvolávat operace.

„Od začátku roku jsme museli rušit několik naplánovaných transplantací rohovky, na které byli pacienti v pořadníku několik týdnů až měsíců. Pro mnohé pacienty, kteří na operaci s nadějí čekali, to bylo velké zklamání," uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

„Nový občanský zákoník je normou obecnou a před jeho aplikací má přednost speciální právní předpis, kterým je transplantační zákon. Ten oblast pořízení tkání pro potřeby transplantace i po úmrtí člověka upravuje a není v tomto případě nutno postupovat podle nového občanského zákoníku a řešit jeho výklad či zajišťovat předchozí souhlas k provedení pitvy," vysvětlil Pavel Vyroubal z advokátní kanceláře AKV ve Vsetíně.

Související

Homosexuálové

Šance pro homosexuální páry. Ústavní soud řeší osvojení dítěte partnera

Ústavní soud (ÚS) odmítl dva návrhy plzeňských soudkyň, které by v případě úspěchu mohly přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Částí občanského zákoníku, kvůli které si homosexuálové nemohou osvojit děti svých registrovaných partnerů, se ale bude nadále zabývat na základě staršího návrhu z Obvodního soudu pro Prahu 5. ČTK to zjistila z přehledu plenárních věcí na webu ÚS.

Více souvisejících

občanský zákoník Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy