U Jílkové zase dusno: Platíte u lékaře víc, než byste měli? Někteří i vykazují fiktivní návštěvy

Praha – Od ledna se změnily poplatky ve zdravotnictví, pacienti například neplatí za hospitalizaci v nemocnici. Lidem ale často vadí jiné věci. Platíme zbytečně hodně za léčbu, i když existuje levnější varianta, rozčilovali se v pořadu Máte slovo diskutující. Musíte se dobře informovat, radil lidem šéf VZP.

Podle diváků je na příklad běžnou praxí, že lékař napíše pacientovi recept bez řádné prohlídky, a chce za to 30 korun, „Pokud za to někdo vybírá peníze, je to v rozporu se zákonem," shodli se šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek a předseda Sdružení nezávislých specialistů a kardiolog Zorjan Jojko. Pacient by se v takovém případě měl obrátit na svou pojišťovnu, které může lékaře sankcionovat.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Arnoštova v takovém případě radí změnit lékaře. „Jenže ne všude je to možné. V některých místech republiky je člověk rád, že našel vůbec nějakého doktora," oponoval právník z platformy pro zdravotní pojištěnce Ondřej Dostál, podle kterého je nutné zvýšit počet lékařů, aby měl pacient v případě nespokojenosti z čeho vybírat.

Dostál také upozornil na další nešvar v ordinacích. „Někdo vybírá poplatky třeba čtvrtletně jen za to, že nechá pacienta v kartotéce. Nebo lékař vybírá registrační poplatky," popisoval příklady z praxe právník. Podle šéfa VZP by se i v tomto případě měl člověk obrátit na pojišťovnu. „My pak budeme jednat s lékařem a pacientovi zajistíme náhradu," radil divákům Kabátek, podle kterého ale na registrační poplatky v loňském roce nepřišla na pojišťovnu ani jedna stížnost.

„Lékařka mé manželce podle výpisu z pojišťovny napočítala v roce 2012 osm návštěv, přitom tam byla jen třikrát. V roce 2013 tam žena už vůbec nebyla, přesto si doktorka ještě v lednu vyúčtovala návštěvu," stěžoval si senior. Podle Kabátka je nutné stěžovat si na pojišťovně. Ani to však nepomohlo.

„Na pojišťovnu jsem poslal dopis. Následně jste mi odpověděli, že jste provedli kontrolu, která nic nezjistila, a že je to tvrzení proti tvrzení," uvedl senior, který navrhuje kontrolní orgány zrušit a zavést papírové výpisy, které by pacient musel osobně podepsat. „Jen za loňský rok kontrolní orgány odhalily špatnou léčbu za půl miliardy, takže smysl určitě mají," bránil pojišťovny Kabátek.

Problémem jsou i úkony, které si lékař nechá proplatit dvakrát. „Musela jsem na operaci očí. Doporučili mi doplatit si dražší čočku, která je pro mě prý vhodnější. To jsem udělala a za všechno zaplatila. Pak jsem zjistila, že nemocnice si čočky nechala proplatit i od pojišťovny," popsala svoje zkušenosti seniorka Marcela Kosová. Když si pak v nemocnici stěžovala, vedení její stížnost odmítlo.

„Lidé doktorům slepě věří. Občas jsou i problémy v komunikaci mezi lékařem a pacientem," uvedl kardiolog Jojko, který proto navrhuje opravdu dobře se svého doktora na vše ptát. Pokud ale mají pacienti i nadále pochyby, mají nárok na názor druhého lékaře. „Je třeba toho využít, pokud si myslíte, že platíte za něco, co byste mohli mít od pojišťovny. Doktor má povinnost vás seznámit se všemi možnými druhy léčby. Jinak je to neetické," myslí si kardiolog Jojko.

Další možností je obrátit se na organizace pro pacienty, které zaměstnávají odborníky i právníky, nebo na zdravotní pojišťovnu.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo poplatky ve zdravotnictví lékaři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy