Naděje pro pacienty: Soud VZP s protonovým centrem otevřel nové možnosti

Praha - Podle rozhodčího soudu ve sporu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) s pražským protonovým centrem neměl nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka v roce 2006 oprávnění podepsat smlouvu o smlouvě budoucí. Ta centru přiznávala miliardu korun ročně za 1650 pacientů po dobu 15 let. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Podle soudu je i proto smlouva neplatná.

Pečenka svůj podpis, jímž odstartovala 3,5 miliardová investice, vysvětlil v Mladé frontě Dnes tím, že protonové léčbě věří. Byl prý přesvědčen, že Česko bude jednou rádo, že takové zařízení má. Za podpis smlouvy prý nic nedostal. Pečenku kvůli podpisu vyšetřuje policie.

Absolutní neplatnost smlouvy, a tím i rozhodčí doložky, dovodil soud po posouzení právní otázky, zda byl či nebyl nucený správce oprávněn dokument jménem VZP uzavřít. "Nucený správce překročil meze své působnosti a učinil právní jednání, ke kterému neměl zákonné oprávnění," uvedli.

Protonové centrum se dvěma žalobami dožadovalo náhrady ušlého zisku a smluvní pokuty. Primárně nebyla arbitráž o platnosti smlouvy, ale aby o ní mohli rozhodci rozhodnout, museli nejprve určit, zda smlouva je platná.

Rozhodci konstatovali, že nemají pravomoc k rozhodování ve věci, protože smlouva o smlouvě budoucí je podle nich neplatná. A to stejně jako rozhodčí doložka ve smlouvě obsažená, doplnil Tichý k výroku Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR. Protože dokument nebyl platně uzavřen, VZP k ničemu nezavazuje, uvedli.

Podle protonového centra soud fakticky přenesl odpovědnost za zajištění protonové léčby pro české pacienty s rakovinou na stát. "Je na straně VZP a nyní i státu, zda chtějí skutečně léčit pacienty tak, jak je běžné v zemích EU," sdělilo ČTK centrum.

Podle předního českého onkologa a předsedy sněmovního zdravotního výboru profesora Rostislava Vyzuly se výrokem rozhodců otevřela cesta k tomu, aby se VZP dohodla s centrem na řádné smlouvě, podle níž by platila léčení rakoviny protonem potřebnému počtu pacientů. Mluví se o zhruba 150 nemocných ročně.

Psali jsme:
Soud dal VZP za pravdu. Smlouva s protonovým centrem je neplatná
 

Pravděpodobnost vyléčení nádorového onemocnění je určena možností aplikovat co nejvyšší dávku na postiženou oblast (cílový objem). Obecně lze říci, že čím vyšší je dávka, tím vyšší je naděje na kurativní efekt. Ozáření však usmrcuje nejen buňky nádorové, ale i zdravé. Možnost ozáření vysokými dávkami je proto limitována především tolerancí zdravých tkání a orgánů, vysvětluje zdravi.e15.cz.

Ve standardní radioterapii je nejčastěji používáno ionizující záření využívající fotonové svazky (X paprsky urychlovačů nebo gama-záření izotopových zdrojů), případně urychlené elektrony. Další možností je použití těžkých částic (hadronů). Jedná se především o protony, neutrony a lehké ionty.

I když rozvoj radioterapie s použitím fotonových svazků přinesl podstatné zlepšení ozařovacích technik, hledají se cesty k dosažení ještě výhodnějších dávkových distribucí. Alternativou k použití fotonových svazků je využití jiných typů záření. Jde především o aplikaci těžkých částic (hadronů). Nabité částice, jako jsou protony, uhlíkové nebo heliové ionty, mají ve srovnání s fotony výhodu specifické dávkové distribuce.

Protonová terapie je schopná aplikovat dávku záření do jakékoli části těla pacienta s vysokou přesností, přičemž zdravé tkáně jsou zatíženy méně než při konvenční radioterapii s využitím fotonů. To má zásadní význam u specifických tumorů, lokalizovaných v blízkosti vitálně důležitých struktur, jako jsou melanomy oka, paraspinální tumory, nádory v oblasti baze lební, tumory prostaty nebo nádory hlavy a krku. Další skupinou indikovanou k léčbě protony jsou dětské tumory, v důsledku vysoké senzitivity dětského organismu na ozáření i malými dávkami. Menší zatížení zdravých tkání snižuje výskyt pozdních nežádoucích účinků, především poruch růstu.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Protonová léčba

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy