Česko zamořené ftaláty, přišlo další varování. Pozor na tyto výrobky

Praha - Včera školní penály, dnes dětské kalhotky. Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele, že v plastové podšívce plenkových kalhotek je téměř stokrát více ftalátu DEHP, než je povoleno. Ftaláty hlásí ve výrobcích pro děti i cizina. Ftaláty jsou rizikové především pro těhotné ženy, protože způsobují vrozené vady.

Kalhotky na suchý zip jsou bílé barvy s motivem žlutých, modrých a zelených rybek. Uvnitř mají plastovou a síťovou podšívkou. Prodávány jsou v plastovém sáčku, na kterém není žádná etiketa ani kód. Výrobce je neuveden. V Česku výrobek distribuuje pražská firma Ominia Tour, která je podle ministerstva ale nedohledatelná.

Některé gumičky pro výrobu oblíbených náramků pro děti také obsahují zdraví škodlivé ftaláty. Zjistily to testy v Irsku a Velké Británii, na jejichž výsledky dnes upozornilo sdružení Arnika. Obsah ftalátů je v gumičkách "loom bands" až 500krát vyšší, než povoluje evropská norma.

"Do této chvíle neevidujeme žádný podnět na výrobek loom bands a zatím jsme ani tento výrobek nezkoumali," sdělil ČTK mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Pokud má jakýkoli spotřebitel podezření na nebezpečný výrobek, může se na ČOI obrátit, dodal. Podnět od Arniky inspekce neobdržela.

Podle Arniky je jednou z možností, jak mohou lidé škodlivé ftaláty v gumičkách odhalit, analýza rentgenovým chromatografem. Sdružení spotřebitelům nabízí zprostředkování takové analýzy.

Ftaláty jsou skupinou nehalogenovaných esterů kyseliny ftalové se širokým využitím v rozmanitých průmyslových a spotřebitelských aplikacích. Ftaláty se zhruba z 90 % využívají jako změkčovadlo polymerů, převážně polyvinylchloridu (PVC). Změkčení původně tvrdého PVC pomocí ftalátů zvyšuje jeho pružnost a zlepšuje jeho zpracovatelnost. Měkčené PVC se používá v řadě spotřebních výrobků od obalů přes stavební materiály (podlahové krytiny, hadice, kabely) až po hračky nebo zdravotnické pomůcky.

Méně významnými aplikacemi ftalátů jsou např. složky inkoustů, adhezivních materiálů, nátěrů, těsnicích materiálů a materiálů pro povrchovou úpravu, rozpouštědel a fixačních činidel v parfémech či přísady v jiných typech kosmetiky, vysvětluje veronica.cz.

Nejpoužívanějším a zároveň nejlépe prozkoumaným ftalátem je DEHP, který je považován za nejproblematičtější z hlediska nežádoucích zdravotních účinků. Mezi další často používané ftaláty patří di(butyl)ftalát (DBP), di(etyl)ftalát (DEP), di-isononyl ftalát (DINP), benzyl-butyl-ftalát (BBP), diisodecyl-ftalát (DIDP), di(n-oktyl)-ftalát (DNOP).

Dostupné zvířecí studie prokazují u DEHP schopnost vyvolávat abnormální sexuální vývoj, především pohlavního ústrojí samčích mláďat savců. Zdokumentovány byly např. vrozené vývojové vady prostaty a penisu, vyústění močové trubice, retence varlat, změny v produkci spermií, snížení hmotnosti varlat, nadvarlat, prostaty atd. Popsány byly také další nežádoucí účinky DEHP na vývoj pokusných zvířat - nitroděložní odúmrť, zvýšené riziko uhynutí po porodu, retardace nitroděložního a postnatálního vývoje, změny ovarií, kosterní a kardiovaskulární vývojové vady.

Expozice člověka ftalátům začíná již během nitroděložního vývoje, neboť i gravidní ženy jsou v běžném životě vystaveny ftalátům. Ty byly analyticky prokázány v potravinových výrobcích, ovzduší, pitné vodě či vzorcích prachu z domácností a kanceláří. Z hlediska průměrného dospělého Evropana je nejdůležitější expoziční cestou konzumace potravin bohatých na tuk, např. oleje, mléka, sýrů, masa a ryb.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Vláda rozhodla o budoucnosti lékařských pohotovostí. Změní se zřizovatel

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů na zdravotní pojišťovny. Návrh příslušné novely zákona o zdravotních službách ve středu schválila vláda. Schválila rovněž návrh novely zákona o sociálních službách, kterým se má přesunout agenda související s vyplácením nepojistných sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem a s vydáváním průkazů osoby se zdravotním postižením z pracovišť Úřadu práce ČR pod Českou správu sociálních zabezpečení.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví děti zdraví

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy