Malý Ashya (5) míří na léčení protonem do Prahy, britští lékaři mají pochyby

Praha - Malý Brit Ashya King (5) přijede na léčení do pražského Protonového centra po víkendu, první možný termín je v pondělí. Peníze na léčbu podle deníku The Daily Telegraph sbírá organizace Kids'n'CancerUK. Dárci už poslali na konto v přepočtu 1,7 milionu Kč. Zatímco rodiče chlapce vkládají do léčby protonem velké naděje, britští lékaři jsou skeptičtí.

Hoch byl léčen v Británii, avšak jeho rodiče Brett a Naghemeh Kingovi se dožadovali léčby, kterou Britové nenabídli. Odvezli ho proto 28. srpna bez vědomí lékařů do Španělska. Británie je podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač. Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze.

Rodina však vysvětlila důvody svého počínání zveřejněním několika videí. Vyšlo najevo, že rodiče usilují o protonovou léčbu a že na ni chtěli získat peníze prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Od počátku se hovořilo o pražském pracovišti, které souhlasilo s tím, že Ashyu přijme. Britský soud v pátek povolil převoz pětiletého Brita do České republiky.

Marketingová ředitelka Protonového centra Iva Taťounová dnes oznámila, že pro transport dítěte s rakovinou mozku, které má za sebou chirurgický zákrok, je třeba dodržet standardní postup. Také upozornila, že běžně může příprava trvat i deset dní, avšak v tomto případě se má k jednání o detailech transportu a také potřebné léčby sejít skupina odborníků už v pondělí v 08:00.

Po příjezdu do Prahy by měl být Ashya převezen do nemocnice v Motole. "Pokud bude transportován do ČR, bude hospitalizován u nás," napsala ČTK v textové zprávě mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Motolští lékaři podle ní v pondělí ráno obdrží chlapcovu zdravotní dokumentaci, aby se mohli seznámit s jeho zdravotním stavem.

Britští lékaři v pátek vznesli pochyby o vhodnosti protonové terapie pro chlapcovo uzdravení. Podle šéfa pediatrie nemocnice v Southamptonu, kde byl Ashya operován, nyní potřebuje další ozařování, aby byly po operaci zničeny zbylé zhoubné buňky. Jeho šance na přežití je nyní 70 až 80 procent a s každým týdnem, kdy se mu radioterapie nedostane, budou klesat. "Pro tento konkrétní nádor nebylo považována protonová léčba za přínosnou proto, že tak či tak musíte ozářit většinu mozku a páteře," citoval jej The Guardian.

Zdroj: YouTube

Příčiny vzniku mozkových nádorů nejsou zcela jasné a jen obtížně se hledají rizikové faktory.

Mozkové nádory se relativně dlouho nemusí projevovat, v opačném případě se mohou objevit příznaky zvyšujícího se nitrolebního tlaku – bolesti hlavy, motání hlavy, zvracení, dvojité vidění apod. Mozkové nádory jsou totiž často doprovázeny otokem mozku. Nezhoubné nádory svým ohraničeným růstem mohou dráždit okolní nervové buňky, které mohou začít vytvářet abnormální elektrické impulzy – mohou vzniknout epileptické záchvaty. To je ostatně důvodem, proč by se člověk po prvním zjištěném epileptickém záchvatu měl pořádně vyšetřit včetně zobrazovacích metod. Zhoubné nádory okolní neurony přímo ničí a tak spíše než epilepsii způsobují výpadky mozkových funkcí – poruchy řeči, ochrnutí končetin, poruchy citlivosti a poruchy smyslů. Nádory mozku mohou mít i vliv na osobnost člověka – mohou způsobit změnu chování i změnu celé osobnosti, narušení sociálních návyků aj.

Nádory podvěsku mozkového neboli hypofýzy (která se nachází v těsné blízkosti zrakových nervů) mohou mít jako jeden z prvních projevů zvláštní poruchu zraku, kdy dojde k výpadku zevního zorného pole na obou stranách. Člověk tak zcela ztratí periferní vidění a při růstu nádoru může teoreticky oslepnout. Pokud se nádor nachází blízko čichových nervů, může se objevit porucha čichu, informuje stefajir.cz.

Související

Více souvisejících

Protonová léčba Velká Británie nemocnice Motol

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy