Sezóna chřipek se blíží, čtvrtina Čechů patří do rizikových skupin

Praha - Podzim je za dveřmi a s ním jako každý rok hrozí propuknutí chřipkové epidemie. Podle odborníků až čtvrtina české populace patří k některé z rizikových skupin. Které to jsou?

Do rizikových skupin patří lidé nad 65 let a pacienti s chronickou nemocí srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater či diabetici, lidé po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk. Očkovat by se měli také lidé s vrozenou či získanou poruchou imunity, s cystickou fibrózou či chronickou anémií.

Na očkování by podle profesora Romana Prymuly, předsedy České vakcinologické společnosti, měli pomýšlet i příbuzní vážně nemocných pacientů a zaměstnanci pracující ve větších kolektivech. Právě jejich proočkovanost znamená ochranu i pro okolí.

"Doporučujeme očkování všude tam, kde je organismus nějakým způsobem handicapován a kde by mohl dotyčný mít závažnější průběh než běžná populace. Moc se neví o tom, že kombinace těhotenství ve vyšším trimestru a obezity je vůbec nejrizikovějším faktorem, což se potvrdilo právě v poslední pandemii," uvedl profesor.

U zdravých lidí zabrání očkování v 70 až 90 procentech onemocnění, u seniorů snižuje počty hospitalizací pro pneumonii a chřipku o 30 až 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent. Hospitalizaci se díky očkování může vyhnout až 70 procent diabetiků a kardiaků. U dětských astmatiků pomáhá očkování zabránit zhoršení astmatu ve zhruba 40 procentech případů.

Proti chřipce jsou očkováni bezplatně obyvatelé sociálních zařízení, kde je větší riziko šíření infekce. Epidemiologové chtějí prosadit, aby očkováni byli také zdravotníci. "V USA je jasně dána povinnost očkování pro zdravotníky, začínáme o tom uvažovat velmi vážně i u nás," řekl Prymula s vysvětlením, že pro chronicky nemocného pacienta v nemocnici je bránou infekce právě kontakt s personálem.

Pro lidi, kteří si očkování platí, vyjde vakcinace v průměru na 300 korun, z nichž 150 korun je za vakcínu, zbytek za aplikaci spojenou s vyšetřením zdravotního stavu.

Prevence je základ

V době zvýšeného "řádění" chřipky se vyhněte pobytu ve společnosti většího množství lidí. Nenavštěvujte kina, divadla a supermarkety. Omezte na minimum i cestování v prostředcích hromadné dopravy.

Zvyšte příjem vitaminů a tekutin. V případě, že nemůžete zajistit příjem vitaminů potravou, obstarejte si některý z multivitaminových přípravků. Kromě vitaminu C by měl obsahovat i zinek a selen. Teple se oblékejte.

Komplikace při chřipce

Akutní zánět hrtanuPři zánětu hrtanu hlasivky i okolní tkáň zduří, a tím se výrazně omezí místo pro proudění vzduchu do plic. Onemocnění začíná náhle a projeví se dráždivým kašlem, ztrátou hlasu, sípáním a dušností. Zánět se může rozšířit až na průdušky. V takovém případě se obvykle k obtížím přidává drsný, hrubý kašel a vysoká teplota.

Chřipkový zápal plicJde o těžkou, život ohrožující komplikaci. Rozvíjí se krátce po počátečních příznacích chřipky. Při zápalu plic se rychle zvýrazňuje kašel a nemocný nestačí s dechem. Je nutné okamžité přijetí do nemocnice a intenzivní léčba. I při možnostech moderní medicíny až polovina pacientů s tímto typem zápalu plic umírá.

Zánět svalůNejčastěji vzniká v souvislosti s infekcí chřipkovým virem typu B. Svalové postižení se objevuje zhruba za pět až sedm dní od počátku chřipky. Projeví se výraznou únavou, svalovou slabostí a hlavně bolestí svalů. Mírná bolest svalů je obvyklým příznakem i u nekomplikované chřipky. U zánětu svalů je však bolest výrazná a omezuje i jejich sílu. Typicky bývají zánětem postiženy svaly stehen. Je nezbytné přijetí v nemocnici, podpůrná léčba a sledování stavu. Pacient musí dodržovat klid na lůžku.

Zánět srdečního svaluPostižení srdce se může rozvíjet pomalu nebo náhle, vysvětluje chripka.cz. Pacient pociťuje bušení srdce, únavu, celkovou slabost, nevolnost, mohou se objevit otoky dolních končetin, střevní problémy, potíže s dechem. Nemocný se zánětem srdečního svalu patří jednoznačně do nemocnice, v případě rychlého postupu nemoci na jednotku intenzivní péče.

Postižení nervového systémuJde o zánět mozku a jeho obalů (mozkových blan). Komplikace na sebe upozorní úpornými bolestmi hlavy, očí, světloplachostí, malátností, celkovou schváceností, bolestmi svalů a zad. Přidat se mohou poruchy vědomí, halucinace nebo křečovité záškuby končetin.

Související

Ilustrační foto

Epidemie chřipky v Česku je poblíž svého letošního vrcholu

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se epidemie chřipky nachází poblíž svého letošního vrcholu. V minulém týdnu bylo v České republice 1901 případů nemocných na 100 000 obyvatel, s ještě vyššími čísly v některých krajích, jako je Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský.

Více souvisejících

chřipka očkování

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy