Houbaři mají žně. Pozor na tragické záměny u muchomůrek

Praha - Plné košíky si v současnoti přinese ze včech koutů Česka. Houby se dokonce daly říct už i ve středních Čechách, kde byla doposud sezona spíše bídná. Začínají se objevovat typicky podzimní druhy, ale pozor. Lesy se hemží i jedovatými muchomůrkami, záměna může skončit tragicky.

V lesích a na loukách lidé najdou prakticky všechny druhy hub ze všech skupin a rodů, uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Z nejznámějších jmenoval hřiby, holubinky, ryzce a muchomůrky. Vedle toho se už začaly objevovat i podzimní bedly a pečárky.

Současně začaly v nové vlně růst jedovaté muchomůrky tygrované. V této souvislosti mykolog upozornil na možnou záměnu jejích mladých plodnic s jedlou muchomůrkou šedivkou. Z jedovatých druhů dále rostou i pavučince, pečárky zápašné, čechratky podvinuté, pestřce nebo muchomůrky červené a citronové.

Muchomůrka tygrovaná (někdy také nazývána jako muchomůrka panterová) již v malém množství způsobuje těžké mykoatropinové otravy. Prvním specifikem m. tygrované je její výskyt. Natrefíte na ni daleko méně častěji než na šedivku či růžovku, neboť je to teplomilná houba, která roste v nižších a teplejších oblastech. Nejčastěji ji objevíte pod duby. Muchomůrka růžovka i šedivka jsou na teplotu daleko méně náročnější. Pokud houby sbíráte ve vyšších nadmořských výškách, tak potkat m. tygrovanou je docela vzácnost. To samozřejmě není dostačující vodítko. Ve vyšších polohách pod jedlemi roste vzácně "muchomůrka tygrovaná - jedlová".

Ten nejdůležitější odlišný znak, podle kterého bezpečně poznáte, že se jedná o muchomůrku tygrovanou je její prsten. Ten je „hladký a nerýhovaný", což je nejcharakterističtější rozlišovací znak od muchomůrky růžovky i šedivky, které mají prsten rýhovaný. Dalším, ale již méně zřetelným odlišovacím znakem je rýhovaný okraj klobouku m. tygrované, vysvětluje nahoubach.cz.

Muchomůrka šedivka nepatří mezi nejkvalitnější druhy hub, ale jsou houbaři, kteří ji sbírají. Šedivka je totiž velice hojný druh houby a roste i v obdobích, kdy je jiných hub nedostatek. Je všeobecně rozšířená a vyskytuje se v lesích všech typů. Je to houba, kterou z této trojice potkáte nejčastěji. Pokud opravdu chcete šedivku sbírat, věnujte vysokou pozornost jejímu prstenu, který je „zřetelně rýhovaný". Je-li prsten porušený nebo ho z jiného důvodu plodnice nemá, tuto houbu nesbírejte. Za takové riziko muchomůrka šedivka opravdu nestojí.

V souvislosti s m. šedivkou je třeba se ještě zmínit o muchomůrce porfyrové, která ji může připomínat a je slabě jedovatá. Roste nehojně spíše ve vyšších polohách. Její klobouk je zbarven lehce do fialova a liší se i jiným utvářením spodní části třeně.

Související

Houby

V Polsku vypuklo "hřibobraní". Lidé se trumfují nálezy obřích hub

Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové "hřibobraní". Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.
Období klíšťat je tady

Klíšťatům se u nás daří. Exotické druhy mohou šířit nebezpečné nemoci

S přicházejícím létem, kdy si všichni užíváme sluníčka, pohody a volna, přichází zároveň i jedna nepříjemnost, která možná může konkurovat dokonce i samotnému koronaviru. Opět se totiž hlásí o slovo klíšťata šířící nebezpečná nakažlivá onemocnění, mezi něž patří například lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Více souvisejících

houbařstí Houby

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 47 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy