Houbaři, pozor. Ve výkupnách hub můžete vydělat stovky korun

Praha - V posledních dnech zažívají houbaři ze všech koutů republiky ty pravé houbařské žně. Do lesa stačí vyrazit na hodinu a odnesete si i plný košík. Už ale nevíte, co se všemi těmi hříbky, babkami, klouzky či liškami dělat? Výkupny za houby čerstvé i sušené nabízejí stovky korun.

Chcete si trošku přilepšit k výplatě? Nebo už zkrátka nevíte, co s houbami dělat, máte nasušeno, zavařeno a smaženice vám už leze ušima, jenže všechny ty krásné houby v lese prostě nemůžete nechat? V Česku už několik let existuje možnost prodat nasbírané houby do výkupen. Za sušené i čerstvé houby si díky této nabídce můžete přijít na pár stovek, pokud se budete v lese činit, tak i na tisíce.

Musíte však počítat s tím, že podmínky pro výkup jsou přísné. Znamená to, že byste měli sbírat pouze houby, které dobře znáte. Pokud chcete, aby vám je ve výkupně vzali, neměly by být ani červivé a bez cizích příměsí jako je jehličí nebo kamínky. Hřibovité houby se navíc vykupují často rozpůlené, aby bylo poznat, že nejsou červivé.

Největší zájem mají výkupny o smrže, lišky, hřiby, kozáky, křemenáče nebo ryzce. Nicméně platí, že ceny za výkup jednotlivých druhů jsou pohyblivé a závisejí na momentální poptávce i místu sběru. Obvykle se stanovují na daný týden, můžou se ovšem měnit i ze dne na den.

Mějte také na paměti, že lesní zákon povoluje sběr hub pro vlastní potřebu, komerční houbaření však výslovně nezakazuje. Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která prodej hub kontroluje, se zaměřuje až na finální prodejce, kteří nabízejí houby přímo zákazníkům.

Nejběžnější čerstvé houby vykupují od 100 do 200 korun za kilo, sušené houby pak vykupují od 400 do 600 korun za kilo.

Jsou i případy, kdy na houbách můžete vydělat až 4 000 korun za kilo. Nejdražší jsou sušení smrži, ale těch příliš neroste.

Kde vaše houby vykoupí?

V Praze vaše houby vykoupí třeba pan Stanislav Bečvář. U sušených hub je cena stanovena dle kvality, u čerstvých se cena stanoví na daný týden. Pro aktuální informace o cenách na telefonním čísle 777 154 551.

Další, kdo v Praze houby vykupuje, je společnost Holoubek & pravnuci s.r.o. Jak uvádí na svých stránkách, vykoupí je na adrese Velkotržnice Lipence, K Radotínu 492, Praha 5 Hala č. 37, a to od pondělí do pátku vždy od 9:00 do 16:00, v neděli od 9:00 do 11:00. Je nutné předem zavolat na 777 153 600.

U sušených hub je cena stanovena dle kvality, u čerstvých se cena stanovuje na daný týden. Čerstvé houby v rozmezí 30 - 600 Kč/Kg. Sušené houby v rozmezí 200 - 4000 Kč/Kg.

Pavel Bogner provádí výkup jednak ve sběrném stanovišti v Malonicích u Blížejova v Plzeňském kraji a souběžně v lokalitách, kde houby rostou. Na bližší informace za kolik, kdy a v které lokalitě v dané chvíli vykupuje kontaktujte na telefonním čísle 722 911 177 .

V Bělé nad Radbuzou houby vykupuje pan Miroslav Giertl. Jak uvádí na svém webu, cena za 1kg čerstvých zdravých hříbků se pohybuje od 100 Kč do 300,-Kč/kg. Záleží vždy na tom, jak houby rostou. Kontakt: 604 807 004.

Související

Houby

V Polsku vypuklo "hřibobraní". Lidé se trumfují nálezy obřích hub

Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové "hřibobraní". Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.
Období klíšťat je tady

Klíšťatům se u nás daří. Exotické druhy mohou šířit nebezpečné nemoci

S přicházejícím létem, kdy si všichni užíváme sluníčka, pohody a volna, přichází zároveň i jedna nepříjemnost, která možná může konkurovat dokonce i samotnému koronaviru. Opět se totiž hlásí o slovo klíšťata šířící nebezpečná nakažlivá onemocnění, mezi něž patří například lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Více souvisejících

houbařstí Houby

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy