Nové informace: Ebola v Česku není, smrtící virus testy nepotvrdily

Praha - V pražské nemocnici Na Bulovce byl včera hospitalizován šestapadesátiletý muž, u kterého bylo podezření, že je nakažen ebolou. Mohlo jít o první výskyt této smrtící nemoci v Česku. Podle informací Radiožurnálu se o ebolu nejedná. Ukázaly to testy provedené v Berlíně.

Pacientem je český podnikatel, který se před zhruba třemi týdny vrátil z Monrovie v Libérii. Má horečky, jiné příznaky eboly však nevykazoval. Může proto mít malárii či horečku Dengue. Muž začal pociťovat zdravotní potíže 17 dnů po návratu z Afriky.

"Pacient se nyní cítí lépe než před přijetím do nemocnice, ale zatím můžeme jen tišit příznaky nemoci, tedy horečku, bolesti a dehydrataci," uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Již v polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili.

V Česku je pro sledování pacientů s možnou nákazou a jejich léčbu vyčleněna část infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, kde si také zdravotníci při pravidelných cvičeních ověřují postupy v péči, jež šíření nemoci zcela vyloučí.

Prvotní symptomy eboly jsou neurčité, což ztěžuje včasnou diagnostiku nemoci. Nemoc je charakteristická náhlými horečkami, pocitem slabosti, bolestmi svalů a hlavy a bolestmi v krku. Posléze následuje zvracení, průjem, vyrážka, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení.

Symptomy se mohou objevit 2 až 21 dnů po nakažení. Ebola se u některých pacientů projeví vyrážkou, zarudlýma očima, škytavkou, bolestí na hrudí nebo obtížemi při dýchání či polykání, uvedli Lékaři bez hranic.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy