Ebola v Česku? Z hotelu odvezli ženu, přibyl i student

Karlovy Vary/Praha - Z jednoho z hotelů v Karlových Varech dnes zdravotníci odvezli ženu s možným podezřením na nákazu ebolou. Převezli ji do pražské nemocnice Na Bulovce. Do stejné nemocnice dnes byla převezena také další osoba s infekčním onemocněním. Student přiletěl dnes z Ghany na pražské letiště, kde nevyčkal na vyšetření a policie ho následně zadržela na hlavním nádraží, které částečně uzavřela.

"Byl aktivován standardní proces, kdy se zjišťují další kontakty, se kterými byla ve styku," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Podle informací hlavního hygienika se žena z Nigérie vrátila před jedním a půl měsícem, maximální inkubační doba u eboly je přitom uváděna asi 21 dnů. "To podezření na ebolu je spíše malé, nicméně epidemiolog rozhodl, že je na místě opatrnost," dodala Čechová.

Na místě před hotelem byla okolo 22:00 sanita, a čtyři hasičské vozy, které zajišťovali dekontaminaci. Před hotelem byl rozložen dekontaminační stan a celé prostranství bylo pro jistotu odděleno páskou. Převoz do Prahy bude zajišťovat sanita karlovarské záchranky. Do nemocnice měla žena dorazit zřejmě do 23:00.

Podle mluvčí karlovarské záchranné služby Petry Bakurové se asi třiačtyřicetiletá žena vrátila v srpnu z Nigérie. Proto záchranáři informovali hlavního hygienika. "Byli jsme povoláni k ženě, která podle popisu trpěla infekčním onemocněním. Zdravotníci pro ni proto přijeli s ochrannými pomůckami," uvedla Bakurová.

Třiačtyřicetiletá žena před pobytem v Karlových Varech pobývala v Africe. Proto záchranáři informovali hlavního hygienika a pacientku převezli, doplnila mluvčí záchranné služby.

Student s podezřením na infekční chorobu přiletěl večer na pražské letišti z Ghany, která není na seznamu zemí zasažených ebolou. Na muže upozornil personál, policisté a speciální tým lékařů jej zadrželi až na pražském nádraží. "Jeho projevy byly pouze lehká rýma," řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Po prohlídce v nemocnici nebyly zjištěny důvody, aby v nemocnici dál zůstával.

"Předpokládáme, že je to jiná choroba než ebola," řekl ČTK mluvčí Bulovky Martin Šalek, podle něhož nebyl aktivován krizový režim. "U obou případů platí, že ta ebola je vysloveně málo pravděpodobná. V prvním případě z důvodu inkubační doby, která vysoce přesahuje 21 dnů. V druhém případě, že člověk nepochází ze země zasažené ebolou," řekl Čechová. Na základě pozorování bude rozhodnuto o dalším postupu.

"Pro obě situace platí, že neaktivujeme krizový režim," řekl mluvčí nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. "Jsou to pacienti infekční kliniky, která je specializovaná na tropické a parazitární nemoci. Veškeré testy a vzorky se nebudou posílat do Berlína, řeší se to u nás," poznamenal s tím, že podobných pacientů se ročně vyskytují stovky.

Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní symptomy, které se mohou objevit 2 až 21 dnů po nakažení, jsou neurčité, nemoc je charakteristická náhlými horečkami, pocitem slabosti, bolestmi svalů a hlavy a bolestmi v krku. Posléze následuje zvracení, průjem, vyrážka, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení.

V konečných fázích může docházet ke krvácení z očí a epileptickým záchvatům. Zda pacient přežije, záleží na jeho fyzické kondici a kmenu viru. Proti nákaze dosud neexistuje žádná účinná vakcína ani léčba, z nakažených umírá 25% - 90%.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy