Jak se chránit před ebolou? Rady epidemiologa

Praha - Celé Česko už podruhé napjatě očekává, jestli se u ženy z Karlových Varů potvrdí nákaza smrtícím virem ebola. A i když se podruhé ukázalo, že nemoc v Česku není, nemá cenu čekat a začít se chránit až s křížkem po funuse.

První rada epidemiologa Ladislava Machaly je úplně jednoduchá: Nejezdit do rizikových oblastí, tedy především do západní Afriky. "Jestli třeba plánujete dovolenou v této oblasti, tak to nyní opravdu není dobrý nápad," varuje Machala.

Ebola se navíc nešíří vzduchem jako řada jiných nemocí a není proto třeba pořizovat si na cesty městskou hromadnou dopravou roušky. Tedy pokud se nebojíte i chřipky.

Pokud znáte někoho, kdo se nedávno z Afriky vrátil a mohl se ebolou nakazit, je rada rovněž jednoduchá. "Prostě se takovému člověku pro jistotu dva nebo tři týdny vyhýbejte. A pokud víte, že po návratu onemocněl, přesvědčte ho, ať co nejrychleji navštíví lékaře," naléhá expert z Bulovky.

Machala doplnil, že ebola se dál nešíří, dokud člověku nestoupne tělesná teplota nebo se neprojeví jiné příznaky. "A přenáší se v podstatě výhradně jen těsným kontaktem s nemocným. Pokud tedy máte podezření, že by někdo mohl ebolu mít, nelíbejte se s ním," upozorňuje epidemiolog.

Virus se obecně přenáší tělesnými tekutinami, tedy nejen slinami, ale i krví, potem, močí nebo spermatem. "Vzduchem se ebola přenese jen zprostředkovaně, tedy pouze v případě, že vás nakažený třeba zblízka poplive nebo pokašle," doplňuje odborník.

Epidemiolog ovšem upozorňuje, že není nejmenší důvod panikařit. Šance, že se ebola do ČR dostane, sice existuje, je však velice nízká.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola lékaři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy