Praní špinavých peněz? Rathův exporadce Bušina u soudu

Praha - Krajský soud v Praze dnes zahájil hlavní líčení v kauze bývalého investičního náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušiny a dalších 13 lidí. Státní zástupkyně začala číst rozsáhlou obžalobu, podle které skupina způsobila značné daňové úniky a prala špinavé peníze. Policie vyčíslila škodu na více než 630 milionů Kč. Většině z obžalovaných hrozí až desetileté vězení. Bušina, který byl také poradcem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, již dříve vinu odmítl.

Osmatřicetiletý podnikatel Belous, který podle vyšetřovatelů krátil daně coby majitel firmy EURO MVGA, zaměřené mimo jiné na reklamní činnost a marketing, uvedl, že se ničeho nezákonného nedopustil. Zdůraznil, že v době, kterou obžaloba zmiňuje, již nebyl akcionářem firmy a věnoval se nákupu a prodeji společností. Obžaloba podle něj nic nedokazuje. "Opírá se o domněnky třetích osob," dodal.

Státní zástupkyně v obžalobě, jejíž četba zabrala zhruba dvě hodiny po zahájení hlavního líčení, popsala údajné fiktivní faktury a zakládání bankovních kont a firem vydělávajících z reklamní činnosti, přes které se údajně vyváděly peníze. Trestné činnosti prý pomáhali také úředníci daňové správy.

Následují vyjádření obžalovaných. Soud dnes stihne vzhledem k jejich počtu vyslechnout jen některé. Není zřejmé, zda mezi nimi bude také Bušina, protože je v obžalobě čtvrtý v pořadí. Muž, který byl také poradcem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, již dříve vinu odmítl. Kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

Soudce po přednesu obžaloby zmínil, že na výslechy obžalovaných jsou vyhrazeny následující dva týdny. Od 18. listopadu jsou k soudu předvolaní první svědci. Naznačil také další průběh dokazování - nemůže prý použít v hlavním líčení odposlechy pořízené policií. Soud záznamy sice povolil, nejsou prý ale dostatečně odůvodněné. "Tyto záznamy nelze použít jako důkaz," dodal soudce s tím, že odkazuje na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu v jiné věci.

Protikorupční policie v minulosti kauzu kolem Bušiny označila za jeden z nejsložitějších případů, který rozplétala. Trestná činnost se podle ní odehrávala od roku 2007. Obžaloba byla k soudu podána v roce 2012.

Případ řeší trestní senát soudce Roberta Pacovského, který se zabývá i korupční kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), jehož blízkým spolupracovníkem býval právě Bušina. Soud měl nejdřív na stole Bušinův případ, Rathovu kauzu ale musel zahájit dřív, protože někteří z obžalovaných byli ve vazbě.

Související

Soudce Robert Pacovský

Bývalý Rathův poradce Bušina dostal šest let vězení. Dle soudu krátil daně

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina má jít za daňové úniky na šest let do vězení. Měl by také zaplatit 10,5 milionu korun jako peněžitý trest. Dnes o tom rozhodl středočeský krajský soud. Bušinu odsoudil jen v části obžaloby, ve zbytku jej viny zprostil. Soud uložil nepodmíněné tresty i některým dalším obžalovaným.
Soud, ilustrační foto

Žalobkyně opět navrhla pro Bušinu 7,5 roku vězení. Exporadce Ratha vinu odmítá

Státní zástupkyně dnes navrhla 7,5 roku vězení pro bývalého investičního náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušinu, který je spolu s dalšími lidmi obžalovaný v kauze daňových úniků za 630 milionů korun. Žádá také, aby mu středočeský krajský soud uložil peněžitý trest sedm milionů korun a zákaz činnosti v řídících orgánech obchodních společností.

Více souvisejících

Filip Bušina David Rath

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 33 minutami

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy