Praha/Londýn – Svařák je obvykle relativně levný alkoholický nápoj, který dodá Vánocům příjemnou slavnostní atmosféru. Mužete si ho udělat sami doma, koupit v supermarketu nebo objednat v baru. Ovšem pozor. Je místo, kde za něj dáte neuvěřitelnou částku.
V podniku Searcys Restaurant & Champagne Bar, který se nachází na londýnském nádraží St Pancras International, kde končí vlaky TGV Eurostar, vás sklenička horkého nápoje vyjde na 60 liber (2100 korun). „Cinnamoney Spiced Wine" se zde dělá z Calvadosu a dezertního vína pro náročné zákazníky Chateau des Gravieres Bordeaux. Loni se nejdražší svařák prodával v západním Londýně za 50 liber, napsal list The Tepegraph.
Svařák je vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto "napravovalo" nekvalitní víno. Historie svařeného vína se táhne až do antického Říma. Římané víno milovali a často do něj přidávali i různé koření. Dali tak vlastně vzniknout i dnešnímu svařáku.
Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi (skořice, hřebíček, badyán, rozinky, kůra z citrusů, muškátový květ) zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. To poznáme tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Pokud by se nám začalo víno vařit, začal by nám také vyprchávat alkohol, což není pro správné zahřátí žádoucí, vysvětlujr alkoholium.cz. Během přípravy svařák ochutnáváme a případně dosladíme. Poté ho necháme zhruba 5 minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit.
Svařák lze připravit také jiným způsobem. Do malého hrnce si dáte cukr a 3 lžíce vody. Zprudka ohříváte, až začne cukr karamelizovat. Poté ho přelejete cca 150-200ml vody a přidáte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak, aby koření správně pustilo chuť. Mezitím si můžete v jiném hrnci ohřát víno. Do ohřátého vína pak přeceďte obsah prvního hrnce a svařák je hotov.
Výhodou druhého postupu je fakt, že chuť koření je v takovém svařáku intenzivnější a není třeba ho použít tolik. Je však o něco složitější, a proto uvádíme i první postup výroby svařáku, která je o něco rychlejší a snazší.
Nebo si dáte raději punč?
Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč s významem pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Pokud byste si chtěli udělat opravdu klasický indický punč, museli byste se poohlédnout po destilátu ze šťávy z cukrových palem zvaném arak.
Z Indie do Anglie se punč dostal díky britské Východoindické společnosti na začátku 17. století. Pokud se podává ve společnosti, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly. Termín punč je poprvé v britských listinách zanesen roku 1632, kdy byla většina punčů zhotovována z vína či brandy, nicméně kolem roku 1655 se začal používat jamajský rum a zrodil se punč, jak ho známe dnes.
V Česku se do punče z červeného či bílého vína přidává trocha rumu (nebo ginu) a cukru, plátky pomeranče (či citronu), rozinky, oříšky a skořice s badyánem. Pozor na hřebíček. Ačkoli je z jmenovaných koření nejmenší, jeho aroma je velice silné, dva litry tekutiny dokonale ovoní pouze dva kousky. Červené víno s vodkou a rybízovou šťávou se nazývá jako "ruský svařák".
Nealkoholické varianty obsahují směs ovocných nápojů jako jsou džusy, čaj a sladidla (cukr nebo med).
Jablečný punčJedno jablko oloupáme, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce. Přidáme 0,5 l bílého vína, 0,1 l jablečného moštu, 2 lžíce medu, šťávu z jednoho citronu, 2 hřebíčky, 1 celou skořici a badyán a přiveďte k varu. Poté odstavíme a necháme zhruba 20 minut louhovat. Nakonec přidáme rum a punč přeceďte do vyšších sklenic.
Vánoční punčRozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citrónu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme teplým nápojem z vína a čaje (koření vyndáme). Podáváme v tlustostěnných sklenicích.
Pařížský punčJeden litr horkého černého čaje, 0,5 l armagnacu, šťáva ze 3 citrónů a z 5 pomerančů a 200 g cukru to vše smícháme a přivedeme pod bod varu.
Dětský ovocný punčDo uvařeného ovocného čaje přilijeme jablečný džus, přidáme lžíci medu, šťávu z jednoho citrónu nebo pomeranče a znovu ohřejeme. Zdobíme kousky ovoce.
Je libo "vaječňák"?
Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, konkrétně do středověké Anglie, kde byl vaječný likér oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý. Nejen brandy a další drahé lihoviny, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, ale také vejce byla v té době velmi drahá. Dnes je ale situace jiná. Nabízíme jeden videorecept:
Související
V Německu boural opilý Santa Claus. Dárky včas nedoručil
RECENZE: Klíč svatého Petra si chtěl otevřít cestu do srdcí diváků. Povedlo se to?
Vánoce , Alkohol , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 34 minutami
Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy
před 1 hodinou
Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra
před 1 hodinou
Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný
před 2 hodinami
Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto
před 2 hodinami
Atentát na Fica vyvolal na internetu bouří. EK tlačí na sociální sítě
před 4 hodinami
Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi
včera
Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie
včera
Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let
včera
Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel
včera
Počasí na 14 dní: Meteorologové už určili nejteplejší den příštího pracovního týdne
včera
U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem
včera
Česká policie reagovala po atentátu na Fica. Rakušan promluvil o opatřeních
včera
Týdenní výhled filmů: Návrat Karla IV., demytizace Dubčeka a umělecký Indiana Jones
včera
Odbory ruší protivládní protest. Po atentátu na Fica nechtějí eskalovat situaci
včera
Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka
včera
Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou
včera
Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu
včera
Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup
včera
Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit
včera
Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí
Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.
Zdroj: Libor Novák