Praha/Londýn – Svařák je obvykle relativně levný alkoholický nápoj, který dodá Vánocům příjemnou slavnostní atmosféru. Mužete si ho udělat sami doma, koupit v supermarketu nebo objednat v baru. Ovšem pozor. Je místo, kde za něj dáte neuvěřitelnou částku.
V podniku Searcys Restaurant & Champagne Bar, který se nachází na londýnském nádraží St Pancras International, kde končí vlaky TGV Eurostar, vás sklenička horkého nápoje vyjde na 60 liber (2100 korun). „Cinnamoney Spiced Wine" se zde dělá z Calvadosu a dezertního vína pro náročné zákazníky Chateau des Gravieres Bordeaux. Loni se nejdražší svařák prodával v západním Londýně za 50 liber, napsal list The Tepegraph.
Svařák je vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto "napravovalo" nekvalitní víno. Historie svařeného vína se táhne až do antického Říma. Římané víno milovali a často do něj přidávali i různé koření. Dali tak vlastně vzniknout i dnešnímu svařáku.
Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi (skořice, hřebíček, badyán, rozinky, kůra z citrusů, muškátový květ) zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. To poznáme tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Pokud by se nám začalo víno vařit, začal by nám také vyprchávat alkohol, což není pro správné zahřátí žádoucí, vysvětlujr alkoholium.cz. Během přípravy svařák ochutnáváme a případně dosladíme. Poté ho necháme zhruba 5 minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit.
Svařák lze připravit také jiným způsobem. Do malého hrnce si dáte cukr a 3 lžíce vody. Zprudka ohříváte, až začne cukr karamelizovat. Poté ho přelejete cca 150-200ml vody a přidáte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak, aby koření správně pustilo chuť. Mezitím si můžete v jiném hrnci ohřát víno. Do ohřátého vína pak přeceďte obsah prvního hrnce a svařák je hotov.
Výhodou druhého postupu je fakt, že chuť koření je v takovém svařáku intenzivnější a není třeba ho použít tolik. Je však o něco složitější, a proto uvádíme i první postup výroby svařáku, která je o něco rychlejší a snazší.
Nebo si dáte raději punč?
Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč s významem pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Pokud byste si chtěli udělat opravdu klasický indický punč, museli byste se poohlédnout po destilátu ze šťávy z cukrových palem zvaném arak.
Z Indie do Anglie se punč dostal díky britské Východoindické společnosti na začátku 17. století. Pokud se podává ve společnosti, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly. Termín punč je poprvé v britských listinách zanesen roku 1632, kdy byla většina punčů zhotovována z vína či brandy, nicméně kolem roku 1655 se začal používat jamajský rum a zrodil se punč, jak ho známe dnes.
V Česku se do punče z červeného či bílého vína přidává trocha rumu (nebo ginu) a cukru, plátky pomeranče (či citronu), rozinky, oříšky a skořice s badyánem. Pozor na hřebíček. Ačkoli je z jmenovaných koření nejmenší, jeho aroma je velice silné, dva litry tekutiny dokonale ovoní pouze dva kousky. Červené víno s vodkou a rybízovou šťávou se nazývá jako "ruský svařák".
Nealkoholické varianty obsahují směs ovocných nápojů jako jsou džusy, čaj a sladidla (cukr nebo med).
Jablečný punčJedno jablko oloupáme, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce. Přidáme 0,5 l bílého vína, 0,1 l jablečného moštu, 2 lžíce medu, šťávu z jednoho citronu, 2 hřebíčky, 1 celou skořici a badyán a přiveďte k varu. Poté odstavíme a necháme zhruba 20 minut louhovat. Nakonec přidáme rum a punč přeceďte do vyšších sklenic.
Vánoční punčRozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citrónu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme teplým nápojem z vína a čaje (koření vyndáme). Podáváme v tlustostěnných sklenicích.
Pařížský punčJeden litr horkého černého čaje, 0,5 l armagnacu, šťáva ze 3 citrónů a z 5 pomerančů a 200 g cukru to vše smícháme a přivedeme pod bod varu.
Dětský ovocný punčDo uvařeného ovocného čaje přilijeme jablečný džus, přidáme lžíci medu, šťávu z jednoho citrónu nebo pomeranče a znovu ohřejeme. Zdobíme kousky ovoce.
Je libo "vaječňák"?
Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, konkrétně do středověké Anglie, kde byl vaječný likér oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý. Nejen brandy a další drahé lihoviny, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, ale také vejce byla v té době velmi drahá. Dnes je ale situace jiná. Nabízíme jeden videorecept:
Související
Dlouhá historie vánočního koření. Sloužilo i jako lék
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
Vánoce , Alkohol , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 32 minutami
Dlouhá historie vánočního koření. Sloužilo i jako lék
před 1 hodinou
Česko na prahu epidemie chřipky. Do vývoje se může promítnout nový subtyp infekce
před 1 hodinou
Tragédie v pražské ZOO. Populární orangutan Kawi nešťastně zahynul
před 2 hodinami
Policie hledá dvanáctiletého Marka. Už ve čtvrtek nedorazil do školy
před 4 hodinami
Počasí se příští týden výrazně ochladí. Během dne bude i mrznout
včera
Nezvládli krize, inklinují k neonacismu a chtějí Česko odklonit od Západu. Vžene nás nová vláda do náručí Kremlu?
včera
EU zmrazila ruská aktiva natrvalo, aby obešla veto Maďarska a Slovenska ohledně pomoci Ukrajině
včera
Machadové pomohla utéct americká armáda. Z Venezuely se dostala v přestrojení
včera
VIDEO: Rvačky, alkohol, vulgarity, ponižování žen. Ostudné zasedání parlamentu, jaké Slovensko nepamatuje
včera
Írán zatkl držitelku Nobelovy ceny za mír Narges Mohammadiovou
včera
OBRAZEM: Došlo i na úsměvy. Nejbližší a přátelé se rozloučili s Patrikem Hezuckým
včera
Ukrajinské síly znovu dobyly osady v Charkovské oblasti
včera
"Zákaz spalovacích motorů v roce 2035 je smeten ze stolu." EU příští týden kontroverzní nařízení zmírní
včera
Česko se rozloučilo s moderátorem Hezuckým. Bouček dojemně promluvil
včera
Ukrajina by podle mírového plánu měla vstoupit do EU v roce 2027
Aktualizováno včera
Lidé se rozloučili s Theodorem Pištěkem. Na obřad dohlížela Hradní stráž
včera
Německo: Rusko stojí za kybernetickým útokem proti kontrole letového provozu, snažilo se i ovlivnit volby
včera
Po Ruttem přichází další důrazné varování: Válka klepe na dveře Evropy
včera
Zásadní změny od nového roku: Konec tělesných trestů i střídavé péče
včera
Politika SPD a Motoristů vyhovuje oligarchům, Babiš se v EU může chovat jako Meloniová, říká politoložka
Politoložka Daniela Ostrá z olomoucké Univerzity Palackého v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, jak vnímá budoucí složení nové vlády. Zejména se jí ale nezamlouvá oligarchizace české politiky a zdůraznila, že nyní již premiér Andrej Babiš ani zdaleka není jediným problémem. „Andrej Babiš se ze dne na den nestane obyčejným občanem s lehce nadprůměrnými příjmy. Stále je to člověk, který dokázal nakumulovat velké bohatství i moc. U něj nicméně uplatnění bohatství i moci vidíme relativně transparentně,“ říká.
Zdroj: Jakub Jurek