Zázračné léky z jarní přírody. Co, kde, jak a proč sbírat

Praha - Po zimě opatrně vystrkují lístky první jarní bylinky. Byla by škoda toho nevyužít, protože právě teď mají velkou sílu. A navíc to příroda zařídila tak, že právě tyhle jarní druhy Teď zrovna potřebujeme - proti jarní únavě nebo na jarní detox těla.

Slunné počasí posledních dnů vysloveně láká k procházce k řece nebo někam do přírody. Pokud se vydáte na výlet nebo jen krátkou procházku, dívejte se pečlivě kolem sebe. S našimi radami objevíte pod svýma nohama skoro zázračnou přírodní lékárnu.

Jarní bylinky, které právě teď vyrážejí, jsou nabité energií a pomohou nám překonat přechod mezi zimou a jarem, očistit organismus a porazit jarní únavu. Sestavit výběr těch nejaktuálnějších rostlin, které lze teď sbírat, pomáhal redakci sestavit bylinkář Josef Palas. V tomto období doporučuje zaměřit se zejména na pampelišku, kopřivu, podběl a řebříček.

Pampeliška lékařská

Sbírá se od března do dubna - a to kořen i nať. "Používá se hlavně pro léčení urologických problémů, ale své místo má i v léčbě cukrovky, takže se přidává do diabetických čajových směsí," vysvětlil bylinkář Josef Palas. Zajímavostí je, že je to medonosná bylina, takže ji lze použít pro výrobu pampeliškového medu. Zlepšuje a podporuje také tvorbu a vylučování žluči.

Zpracovává se kořen i nať. Listy z pampelišky se dají spařit jako čaj. Stačí je natrhat, omýt a spařit. Kořen je potřeba buď oprat pod vodou nebo oloupat. Pak se opraží a rozemele. Tahle hořká mouka se pak dá použít třeba na pečení. Má zvláštní nahořklou chuť, trochu jako oříšky.

Kopřiva dvoudomá

Má velmi široké spektrum použití. Od čištění krve, přes trávení, celkovou detoxikaci organismu až třeba proti nachlazení nebo jako léčebná kúra na vlasy.

Na jaře je ideální čas pro sklizeň mladých kopřiv - už proto, že kopřiva výborně zabírá proti jarní únavě. Měly by se používat čerstvé vyrostlé kopřivy do výšky maximálně 30 centimetrů. Z takových rostlin pak stříháme jen horní polovinu. Listy se usuší a mohou se používat celý rok.

Použití je různorodé. Teď na jaře se hodí do čajových směsí k detoxikaci organismu. Kopřiva se ale dá přidávat zasyrova do salátů, pomazánek, připravit jako špenát, přidat do bramboráků, omelet, těstovin, rizota nebo třeba nádivek. Semena kopřiv opražená na másle jsou buď sama o sobě výbornou pochoutkou nebo je lze použít jako dochucovadlo.

Řebříček obecný

Na loukách vyráží i řebříček. Používá se v čajových směsích na poruchy trávení. Jeho významná obsahová látka je azulen. Pomáhá také na ekzémy a ženám upravuje nepravidelnou menstruaci a dokáže tlumit bolesti při ní. Používá se i proti křečím.

Od dubna do června je možné sbírat krátké části natě a usušit při teplotě do 40 °C. Zárukou kvality je nasbírat řebříček na slunné louce. To zaručí obsah účinných látek.

Řebříček používáme v čajových směsích, případně jako přísadu do koupele nebo ho přidáváme do domácích mastí.

Podběl lékařský

Jde o jeden z prvních jarních květů. Sbírá se a používá do čajových směsí proti nachlazení. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Obsahuje však alkaloidy, takže není vhodný pro trvalejší užívání pro těhotné nebo kojící ženy a děti. Účinky proti nachlazení jsou dlouhodobé.

Podběl se používá v čajových směsích. Čerstvé lístky z odvaru se pak mohou přikládat na spáleniny a oteklé a bolavé klouby nebo špatně se hojící vředy. Podběl lze také nasypat do hrnce a pod ručníkem inhalovat.

Podběl se sbírá za suchého počasí a rychle se ve stínu musí usušit. Teplota by při tom neměla přesáhnout 40°C. Listy i květ se sbírají především v březnu a dubnu.

Sběr a skladování: Pokud budete jakoukoli z těchto bylinek a rostlin sklízet a sušit, je především důležité je dobře usušit. Pak nám druhy bez vonných silic vydrží asi dva až tři roky. Byliny se silicemi, jako je třeba máta nebo meduňka, vydrží skladování zhruba rok, rok a půl. Pak už jejich silice vyprchají.

Související

Více souvisejících

zdraví Jaro rostliny

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod

Pondělí má být nejteplejším dnem pracovního týdne, který právě začíná, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V úterý mohou v Česku opět udeřit bouřky, naznačili meteorologové.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy