Ochutnejte medvědí česnek. Právě má sezónu. Recepty

Praha - Zdá se, že Češi objevili medvědí česnek. Pro zdraví je to až zázračná bylinka a navíc mimořádně chutná. A roste všude kolem nás. Seznamte se i vy s medvědím česnekem a recepty z něj.

Chutná a voní jako česnek, ale česnek to není. Co je to? Ještě před pár lety by většina Čechů jistojistě tápala a odpověď by nenašla. V posledních letech ovšem rychle přibývá těch, kteří by hned vyhrkli odpověď: "No to je přece medvědí česnek!"

Proč se Češi v posledních letech zbláznili do medvědího česneku? Svou roli hraje zřejmě osvěta, vzrůstající obliba zdravých potravin, zájem o kulinářství a v neposlední řadě i to, že se medvědí česnek začal v posledních letech objevovat i na pultech obchodů.

A rostlinka zjevně zaujala. Není divu. Má podobné vlastnosti jako česnek, ale na rozdíl od něj i jednu velkou výhodu. Když ho sníte, nejste česnekem cítit. A samotná chuť medvědího česneku je opravdu jemná a lahodná.

Ale to není zdaleka všechno - vůni i chuť medvědího česneku způsobuje účinná a prospěšná silice doslova nabitá vitamínem C a dalšími důležitými látkami. Ty blahodárně působí na žaludek a zažívání, podporují trávení. Listy nebo cibule medvědího česneku také urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ve střevech ničí střevní parazity. Používá se při astmatu, chřipce, ateroskleróze nebo na snížení krevního tlaku.

Pokud jste dostali na medvědí česnek chuť, máte nejvyšší čas. Rostlinka má svou sezónu právě teď. Její lístky patří k prvním, které vyrůstají po sněženkách. Pak se podobně jako ony rostlina zatáhne pod zem a přečká do dalšího jara. Ideální doba pro sběr listů je nyní, pokud chcete jíst cibule, což je také možné, je nejlepší je sbírat v srpnu a září. I tak byste ale měli znát místo, kde cibule najdete, takže vyrazte na medvědí česnek raději hned. Sběr jarních listů mu nijak neublíží.

S hledáním medvědího česneku to bude trochu složitější. Sice je v Česku hojně zastoupen na celém území, ale jeho výskyt je poměrně nerovnoměrný. Vyplatí se poptat se sousedů a známých nebo se dotázat třeba na sociálních sítích a jít najisto. Nejčastěji roste ve vlhkých živinami bohatších lesích, hlavně luzích. Častější je v nížinách ale občas se vyskytuje až do hor. Nezřídka roste v celých lánech, které jsou nepřehlédnutelné.

Také se vám může stát, že na medvědí česnek narazíte náhodou. Natrhejte si pár listů a zkuste ho ochutnat v některém z následujících receptů. V kuchyni má opravdu všestranné použití. Můžete ho jíst zasyrova nasypaný třeba na chleba s máslem, ale i po tepelné úpravě. Může se zmrazit, sušit nebo zpracovat třeba jako pesto a konzervovat. Medvědí česnek zcela nahradí špenát. Anebo z něj můžete udělat léčivou tinkturu.

Máslo s medvědím česnekem

Je to naprosto triviální recept i pro úplné začátečníky. Stačí nechat změknout kostku másla, přidat trochu soli a podle chuti hrst omytých listů medvědího česneku nebo více. Pak směs rozmixujte, naplňte do formiček nebo skleniček, nechte opět ztuhnout a máte po ruce jednoduchou, chutnou a zdravou snídani či svačinu.

Pesto z medvědího česneku

Pesto je už trochu složitější než máslo, ale v zásadě o nic náročného nejde. Připravte si svazek medvědího česneku, dále kešu, piniové nebo klidně vlašské ořechy - asi dvě hrsti a několik lžic olivového oleje, parmazán a sůl. Poměr ingrediencí je volnější a záleží na vaší chuti. Listy rozmixujte s oříšky, přilévejte olej a nakonec přisypte parmazán a sůl. Vše rozmixujte na vámi požadovanou konzistenci.

Jarní očistný salát z medvědího česneku

Pokrájejte libovolné množství listů medvědího česneku (dle chuti), přidejte několik lístků pampelišky, hlávkový salát, ředkvičky, řeřichu a čerstvá nebo sušená rajčata. Salát osolte, zakapejte olejem a šťávou z citronu, zamíchejte a máte buď samostatné jídlo nebo salát jako přílohu. Podobně lze experimentovat s různými ingrediencemi. Zkuste třeba typický salát s vařenými vejci a přidejte listy medvědího česneku.

Polévka z medvědího česneku

Z medvědího česneku můžete uvařit i lahodnou polévku. Následující recept je z dílny kuchaře Romana Pauluse. Budete potřebovat asi 200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml vývaru (kuřecí), 4 vejce, 50 g brambor, 50 g šalotky, 50 g suchého bílého vína, máslo, sůl a pepř.

Šalotku osmahněte na másle, podlijte vínem a do hrnce přidejte brambory. Směs nechte zahřát do bodu varu a pak přidejte vývar. Vařte pak tak dlouho, dokud nebudou hotové brambory. Listy medvědího česneku si drobně pokrájejte, aby se vám lépe mixovaly, krátce je povařte ve vývaru, do kterého jste přidali i smetanu a pak polévku rozmělněte mixérem do hladka.

"Špenát" z medvědího česneku

Tento falešný špenát si připravíte naprosto snadno. Stačí spařit libovolné množství listů medvědího česneku. Nemusíte k nim už přidávat česnek jako do špenátu. Vlastně stačí jen trochu osolit. Pokud se výsledku takové úpravy obáváte, namixujte si česnek s listovým špenátem v libovolném poměru.

Sekaná s medvědím česnekem

I tento recept je snadný. Připravte maso na sekanou svým obvyklým způsobem, jen do něj na závěr přidejte ještě pokrájené listy medvědího česneku. Dobře zamíchejte a upečte. Budete se divit, jakou delikátní chuť medvědí česnek vaší sekané dodá.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 22 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy