Stěhovali mozek Františka Palackého, kvůli rekonstrukci muzea

Praha - Netradiční úkol stál v pátek před pražskými policisty a pohřební službou. Museli dohlížet nad přesunem mozku Františka Palackého. Mozek slavného učence musel být přemístěn kvůli rekonstrukci Národního muzea.

Mozek českého učence byl po jeho pohřbu věnován muzeu. Naši předci považovali Palackého za jeden ze symbolů zrození české státnosti. Před 60 lety jej  ve speciálním roztoku uložili do jednoho z pilířů historické budovy Národního muzea.

Kvůli rekonstrukci novorenesančního sídla se teď ale musely Palackého ostatky přestěhovat. Pod dohledem policistů byly přemístěny do ložnice, kde Palacký před 139 lety zemřel. V domě najdeme i Palackého památník. Právě tady dlouhá léta žil a tvořil.

"Otázkou je, jestli to ve 21. století patří do naší kultury. Jestli není na čase dát Františku Palackému klid. Tedy pohřbít mozek k jeho ostatkům," řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Jeho potomek Jiří Palacký si ale myslí, že by se mozek měl po rekonstrukci budovy vrátit zpět do Národního muzea. "Já bych byl pro variantu, aby ten mozek zůstal zde. Když už se jednou rozhodli to tak udělat, tak proč to měnit."

Mozek není jedinou hmotnou památkou, kterou Národní muzeum na Palackého má. V jeho sbírkách je i odlitek ruky či Palackého posmrtná maska. Odborníci ví, že vznikly hned po jeho úmrtí 26. května 1876. Neví ale, kdy a za jakých okolností se dostaly do sbírek muzea.

Související

Citát F. Palackého

Celý vzdělaný svět si Havla cení víc, než je u nás bohužel zvykem, říká pro EZ potomek slavného historika

Výzva serveru EuroZprávy.cz, aby byla na pražské letiště umístěna socha Václava Havla, se setkala s nemalým ohlasem. Mimo jiné zaujala Václava Macháčka-Riegera, praprapravnuka Františka Palackého. „Celý vzdělaný svět si Václava Havla cení určitě víc, než je u nás bohužel zvykem. Je to ovšem velká ostuda a musíme se snažit vrátit náhled společnosti na jeho význam i zásluhy zpět do období počátků obnovené svobody,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

František Palacký Národní muzeum

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy