Vražda knihovnice: Skončí šílenec v ústavu nebo ve vězení? Rozdíly

Praha - Je pravděpodobné, že muž, který včera zavraždil knihovnici v Horní Bříze, neskončí ve vězení, ale za zdmi detenčního ústavu. Stejně jako Barbora Orlová, která loni ve škole ve Žďáru ubodala studenta Petra. Je to pro ně proti vězení taková výhra?

Ty případy na první pohled vzbuzují pocit křivdy. Zabíjeli, ale do vězení nejdou nebo nepůjdou. Skončil tak případ Barbory Orlové, která na střední škole ve Žďáru nožem zabila studenta Petra a další zranila. Nejspíš se tak bude ubírat i případ muže, který včera v Horní Bříze jedinou ranou nožem zabil knihovnici.

Navzdory tomu, že bez rozsudku a trestu se zdá, jako by tito lidé spravedlnosti unikli, není tomu tak. Detenční ústav je jen o něco málo lepší než věznice. Žije se tu také za mřížemi, s pevným denním řádem, jen tu není smyslem pobytu trestat, ale léčit. Kromě toho - klienti v detenčních ústavech nemají jistotu, kdy a zda vůbec brány ústavu opustí. Jejich "trest" může být klidně doživotní.

Česká republika má dva detenční ústavy. V Brně a Opavě. Nekončí tam jen ti, co pro nepříčetnost unikli vězení. Naopak někteří vězni si po odpykání trestu musí odbýt ještě pobyt v detenčním ústavu, dokud lékaři neusoudí, že už nejsou společnosti nebezpeční.

"Detenční ústav je laicky řečeno kombinací léčebny a vězení. Máte tam ostrahu, dotyčný nemůže utéci, protože je to často v rámci vězeňských areálů. A je tam současně i léčba. Je třeba si uvědomit, že to opravdu není trest. Detence nenahrazuje trest. Je to ochrana společnosti před útoky," vysvětlil už před časem téma detence tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Stalo se tak u příležitosti toho, že v Česku poprvé od roku 2009 začal platit zákon o zabezpečovací detenci.

Jaký je režim v těchto ústavech?

Pacienti se denně podrobují kontrole zdravotního stavu a dostávají předepsané léky. Během dne se účastní komunitního sezení za přítomnosti odborníků. Využívat mohou též různé vzdělávací, naučné i zájmové aktivity, osobní volno a vycházky ve střeženém prostoru věznice. Nejdůležitější složkou jejich denního režimu jsou však nutné terapeutické činnosti, a proto s nimi pracuje terapeut, vychovatel i speciální pedagog.

Dříve bývali duševně nemocní pachatelé velmi závažných kriminálních činů umisťováni v psychiatrických léčebnách, kde byli obtížně přizpůsobiví a navíc z nich často utíkali. To byl hlavní důvod, proč ředitelé těchto léčeben po zřízení detenčních ústavů hodně dlouho marně volali. Zákon o zabezpečovací detenci platí od ledna 2009, kdy bylo rozhodnuto o vybudování detenčních ústavů v brněnské vazební věznici a v opavské věznici.

Související

Zdravotnictví

Rodina knihovnice zabité schizofrenikem stáhla žalobu

Horní Bříza - Rodina osmadvacetileté knihovnice, kterou v roce 2015 v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku napadl a ubodal psychicky nemocný muž, stáhla civilní žalobu proti útočníkovi. Nepožaduje už ani odškodnění po Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, kde byl vrah hospitalizován a odkud ho lékaři pár měsíců před útokem propustili. Žalobu podával před rokem k soudu advokát rodiny Jaroslav Svejkovský. Dnes informoval o tom, že ji rodina stáhla, píše server iDnes.

Více souvisejících

vražda knihovnice (Horní Bříza 26. 5. 2015) psychiatrie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 42 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy