Jak vybrat komín? Rozhodněte se správně, jinak zpláčete

Praha - Stojíte před rozhodnutím, jaký komín si pořídit do svého rodinného domu? Pak byste se měli seznámit s jedním důležitým parametrem, a to zda je zvolený komín systémový, nebo individuální. Rozdíl mezi oběma typy je zcela zásadní.

Rozdělení komínů na systémové a individuální není rozhodně jen v samotném názvu. Hlavní rozdíl je v zárukách, které můžete na komín v případě problémů uplatnit.

Systémový komín

Systémový komín představuje komplexní stavební systém, který jako celek pochází pouze od jednoho výrobce resp. dodavatele. Takový komínový systém má všechny potřebné certifikace, atesty a komínový štítek. V případě vzniklé škody způsobené vadou komínu, můžete požadovat její náhradu přímo u dodavatele.

"Obvykle se jedná také o důmyslné stavebnicové systémy, kde všechny díly správně zapadnou, kam mají. Stavbu tak zvládnete sami podle přiloženého podrobného návodu. Navíc máte téměř jistotu, že u systémového komínu, získáte bez problémů revizi a nevzniknou tak zbytečné překážky na cestě ke kolaudaci stavby," říká radí Jiří Vrba ze společnosti Schiedel, která se stavbou komínů zabývá už více než 70 let.

Individuální komín

Individuální komín se obvykle skládá z dílů od různých výrobců. Tyto komíny bývají prodávány v "cenově výhodných setech" např. na komínových e-shopech. Složení setu obvykle definuje prodejce, který ovšem nemusí být odborníkem na stavbu komínů, takže až při samotné stavbě můžete zjistit, že vám chybí spojovací materiál, resp. nějaký díl přebývá nebo ne vše sedí, jak by mělo.

"Tyto komíny nemusí mít český návod a ani komínový štítek. Za případné škody způsobené vadou individuálního komínu nenese záruku prodejce, ale jeho stavitel. Pokud vám ho staví firma a na komín máte doklad, pak to nemusí být na překážku," dodává Vrba.

Pokud si ho však stavíte svépomocí a kvůli špatné montáži vzniknou škody, pak nemáte na kom náhradu vymáhat. Individuální komíny bývají také obvykle hlavní překážkou při kolaudacích, protože může být problém na ně získat revizi, která je ke kolaudaci nezbytná.

Vzhledem k tomu, že komín patří k nejdůležitějším součástem domu, pak byste jeho výběru měli věnovat patřičnou pozornost, nehledět jen na cenu a vždy se poradit s odborníkem.

Související

Komín, střecha, ilustrační fotografie

Komíny způsobily v poslední topné sezoně tisíc požárů

Praha - Špatná údržba nebo nevhodná konstrukce komína v uplynulé topné sezoně od října 2017 do března 2018 zavinily 965 požárů. Dva lidé při nich zemřeli a 46 jich bylo zraněno, hmotná škoda dosáhla 64 milionů korun. ČTK to dnes sdělila Nicole Zaoralová, mluvčí hasičů, kteří v souvislosti se zahájením současné topné sezony upozorňují domácnosti, aby nechaly komín včas prohlédnout odborníkem.
Komín, střecha, ilustrační fotografie

Kontrola komínů? Pozor, je nejvyšší čas. Nařizuje to vyhláška

Praha - Nyní je podle kominíků nejvyšší čas na kontrolu spalinových cest. Důležité je provést kontrolu do zahájení topné sezony. ČTK to sdělil mluvčí Společenstva kominíků Petr Dušek. Vyhláška stanovuje povinnost objednat kontrolu spalinové cesty jednou do roka. Výjimkou jsou plynové kondenzační kotle, které stačí kontrolovat jednou za dva roky.

Více souvisejících

Komíny domy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy