Zlé znamení? Největší zvon Zikmund je poškozen, neohlásí nový rok

Praha - Vedení Metropolitní kapituly u sv. Víta se obává, že zvon Zikmund je ve špatném technickém stavu. Oproti zvyklostem tak nový rok nepřivítá. Největší zvon se přidává ke zvuku dalších při slavnostních a výjimečných příležitostech.

Důvodem závady může být nové srdce zvonu instalované v roce 2002. "Dokud se nezjistí, zda srdce zvon nepoškozuje, se nebude používat," sdělil Tomáš Stařecký, hlavní zvoník katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Chrám sv. Víta má sedm zvonů umístěných na jižní, původní gotické věži. Zvon Zikmund z roku 1549 je největším českým zvonem, váží asi 13,5 tuny a má průměr 2,56 metru. Ještě starší než Zikmund je zvon Václav z roku 1542, další mají jména Jan Křtitel, Josef, Dominik, Maria a Ježíš.

Zdroj: YouTube

Zvon Zikmund se odmlčel v červnu roku 2002, bylo to tehdy shodou okolností několik hodin po skončení voleb do Sněmovny. Jeho srdce puklo při vyzvánění u příležitosti poutního svátku sv. Víta. Téměř půltunové zlomené srdce propadlo první podlahou z tlustých fošen a zastavilo se o další podlahu, která bývá pod velkými zvony právě kvůli podobným případům. Zvonař Petr Rudolf Manoušek tehdy uvedl, že na lomu bylo vidět, že uvnitř srdce zvonu byla vada již od jeho výroby. Podle legend puknutí srdce zvonu nevěstí nic dobrého.

V témže roce bylo Zikmundu instalováno nové srdce. Podle Stařeckého je ale o více než 50 kilogramů těžší než to původní. "V souvislosti s tím se objevily názory, že při zvonění (srdce) zvon poškozuje. Než se celá záležitost vyřeší, bude zvon Zikmund z rozhodnutí vedení Metropolitní kapituly u sv. Víta němý. Možná to bude trvat i delší dobu, hovoří se i o srdci novém," uvedl zvoník.

Ostatní zvony se v katedrále letos naposledy rozezní dnes. Poprvé budou po 20 minut zvát na mši, kterou bude od 16:00 sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Druhé, asi tříminutové zvonění zazní ke konci mše při modlitbě Te Deum.

První zvonění v novém roce lidé uslyší 1. ledna v 09:40, kdy po 20 minut budou zvát všechny zvony k novoroční mši, kterou bude také sloužit kardinál Duka.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Více souvisejících

Katedrála sv. Víta Nový rok Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy