Rodina Poula žaluje stát, chce zpět peníze z trezoru zabavených při razii

Praha – Radiožurnál dnes uvedl, že rodina bývalého šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula žaluje stát. Chce přes 3,5 milionu korun, které prý měla uschované ve vládním trezoru. Peníze policie zabavila při razii v roce 2013, kdy zadržela nejen Poula, ale i tehdejší ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, později Nečasovou a další lidi. Současný premiér Bohuslav Sobotka celou situaci považuje za absurdní, celou věc bude muset rozhodnout soud. 

Policie Poula nakonec z ničeho neobvinila. Muž teď tvrdí, že 3,5 milionu korun v hotovosti nebyly jeho, ale šlo o úspory rodičů. Stát mu je odmítl vydat. Rodina se o ně chce soudit. Podle Poulovy matky Marie Poulové peníze patří jí a manželovi, synovi prý dali svoje celoživotní úspory do úschovy kvůli tomu, že měl na Úřadu vlády trezor. Úřad vlády má peníze na svém účtu a čeká na pokyn soudu, jak dál postupovat.

Advokát rodiny Vladimír Řičica uvedl, že částka byla určena pro Poulova bratra, který žije v USA. Pokud by se vrátil, peníze by použil na nákup nemovitosti, řekl rozhlasu Řičica. Radiožurnál dodává, že Poulova matka je bývalá prodavačka, otec pracoval na řadové funkci v továrně.

Řičica dnes ráno v Radiožurnálu uvedl, že žaloba je postavená na čestném prohlášení Poula a jeho rodičů. Rodiče Poulovi peníze svěřili, protože měli podle Řičici absolutní důvěru ve svého syna, který navíc zastával velmi významnou funkci. Poul podle Řičici přiznává, že porušil interní pravidla, protože měl v trezoru značnou sumu déle než jeden den. K otázce vlastnictví peněz advokát uvedl, že přístup k trezoru měl jen Poul.

Policie vrátila peníze na Úřad vlády před rokem, nezjistila totiž, že by souvisely s trestným činem. Úřad následně rozhodl, že je Poulovým nedá. Manželé proto podali na začátku dubna žalobu, chtějí zpátky 3,5 milionu korun. Dalších zhruba 250.000 korun, část toho v dolarech, chce pak přímo Lubomír Poul. Poul odmítl vysvětlit, proč měl v trezoru takovou sumu peněz, která odporuje i vnitřním pravidlům Úřadu vlády.

Šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák uvedl, že Poulovi dostatečně neprokázali, že peníze jsou jejich. „My jsme odmítli finanční prostředky vydat zejména z toho důvodu, že to zdůvodnění bylo velmi málo důvěryhodné a velmi nedostatečně podložené," uvedl.

V tiskovém prohlášení dnes Úřad vlády uvedl, že peníze má nyní úřad na depozitním účtu. Finanční hotovost 3,658.000 korun a 755 dolarů oznámil úřad jako nález Městskému úřadu pro Prahu 1 a nyní čeká na pokyn soudu, jak dál postupovat. „Úřad vlády shledal tato tvrzení jako nedůvěryhodná, a to zvláště pro to, že se po dobu celého trestního řízení k vlastnictví prostředků nikdo nepřihlásil.

Vzhledem k tomu, že jde o poměrně velkou částku, se Úřad vlády domnívá, že není vhodné ji vydat, aniž by bylo vlastnické právo podloženo relevantními důkazy," píše se v prohlášení.

Vrchní státní zástupce v Olomouci rozhodl loni v červenci o navrácení částky úřadu, který žádnou takovou chybějící částku neevidoval. V prosinci úřad požádal Poula o informaci, komu peníze nalezené v jeho bývalé kanceláři patří. Až v lednu letošního roku se Poul k vlastnictví přihlásil s tím, že jde o peníze rodičů a jeho úspory ze zahraničních cest.

Časová chronologie postupu Úřadu vlády ČR ve věci nálezu finanční hotovosti:

Dne 13.06.2013 byla v kanceláři vedoucího Úřadu vlády ČR zajištěna Policií ČR finanční hotovost ve výši 3.658.000 korun a částka 755 USD. Ing. Lubomír Poul se po celou dobu trestního řízení odmítl k částce vyjádřit a nepřihlásil se o její vlastnictví. 27.07.2015 rozhodl vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, že bude nalezená částka vrácena Úřadu vlády ČR. V tento moment se nové vedení Úřadu vlády ČR poprvé dozvědělo o této nalezené částce. Okamžitě poté prověřilo nahlédnutím do vnitřních evidencí, zda se nejedná o částku evidovanou jako pohledávku, či jinak chybějící částku.
03.08.2015 podal Úřad vlády proti tomuto usnesení stížnost, protože žádnou takovou chybějící částku neevidoval a ani mu nebylo známo, kdo je vlastníkem. 30.11.2015 byla tato stížnost zamítnuta a 06.01.2016 částka vydána Úřadu vlády. Ten se rozhodl k finančním částkám zachovat jako k věci nalezené a postupovat podle občanského zákoníku.
Vzhledem k tomu, že byla finanční hotovost nalezena v kanceláři bývalého vedoucího Úřadu vlády Ing. Lubomíra Poula, oslovil Úřad 21.12.2015 Ing. Lubomíra Poula dopisem s žádostí o informaci, komu finanční hotovost patří, a v případě, že se jedná o jeho vlastnictví, aby zaslal dokumenty prokazující jeho vlastnické právo. Dne 26.01.2016 obdržel Úřad vlády od právního zástupce Ing. Lubomíra Poula přípis, že částka 3.500.000 Kč je vlastnictvím jeho rodičů a byla mu svěřena do úschovy. Částky 158.000 Kč a 755 USD pak označil Ing. Lubomír Poul za své vlastnictví, s tím, že jde o úspory a finanční prostředky, které mu zbyly ze zahraničních cest. To bylo prokazováno čestnými prohlášeními bývalého vedoucího a jeho rodičů.
Úřad vlády shledal tato tvrzení jako nedůvěryhodná, a to zvláště pro to, že se po dobu celého trestního řízení k vlastnictví prostředků nikdo nepřihlásil. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně velkou částku, se Úřad vlády domnívá, že není vhodné ji vydat, aniž by bylo vlastnické právo podloženo relevantními důkazy. Dne 04.02.2016 o tom Úřad vlády informoval právního zástupce Ing. Lubomíra Poula, kterého vyzval k doložení dalších důkazů s tím, že jinak bude Úřad nucen věc oznámit jako nález.
24.02.2016 Úřad vlády skutečně oznámil finanční hotovost jako nález Městskému úřadu pro Prahu 1. Ten by měl nyní rozhodnout, jak bude s částkou dále naloženo. 21.03.2016 Úřad vlády obdržel předžalobní výzvu advokáta, která ale neobsahovala žádné další důkazy. 24.03.2016 Úřad vlády odpověděl, že setrvává na původních závěrech, že nebyly předloženy žádné nové důkazy a že hotovost byla ohlášena jako nález.

Související

Vláda

Miliony zabavené při razii v sídle úřadu vlády zůstanou státu, rozhodl soud

Částka 3,5 milionu korun, kterou policie zajistila při razii v červnu 2013 na úřadu vlády, zůstane státu. O peníze se prostřednictvím svých rodičů soudil tehdejší vedoucí úřadu Lubomír Poul, který tvrdil, že šlo o soukromé úspory. Soud loni žalobu zamítl a Poulovi nyní stáhli odvolání, které proti tomuto rozhodnutí podali. Rozsudek je tak pravomocný. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka.
Ilustrační foto

3,5 milionu ve vládním trezoru? Rodiče Poula nemají na peníze nárok, rozhodl soud

Rodiče někdejšího vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula nemají nárok na 3,5 milionu korun, které policie zabavila při razii v červnu 2013 v Poulově trezoru. Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, podle nějž se žalobcům nepodařilo prokázat tvrzení, že peníze byly a jsou jejich. Verdikt není pravomocný, Poulovi se proti němu mohou odvolat.

Více souvisejících

Lubomír Poul Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy