Grygar dostal cenu za popularizaci vědy, talenty chce hledat mezi středoškoláky

Praha - Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar dnes dostal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) za propagaci a popularizaci výzkumu.

Udělil mu ji místopředseda vlády pro výzkum a předseda rady Pavel Bělobrádek. Ocenění se začalo dávat letos znovu po mnoha letech, je s ním spojena odměna 300.000 korun. Grygar, který v březnu oslavil osmdesátiny, celou částku věnuje Učené společnosti ČR.

Grygar při předání ceny řekl, že je rád, že si představitelé vědy uvědomují, jak důležitá je její popularizace. "Potřebujeme najít nové talenty. Ty se hledají nejlépe na středních školách, takže já se snažím oslovit především středoškoláky," uvedl. Věda by se podle něj měla propagovat před veřejností i před politiky. Myslí si, že se už v současnosti podařilo popularizaci vědy prosadit tak, že je považována za důležitou součást trendu, který má ovlivnit celé lidstvo.

Grygar nedávno požádal o vyřazení ze seznamu osob doporučených pro státní vyznamenání, které předává prezident Miloš Zeman. Ty prezidentovi navrhují poslanci. Podobně se Grygar zachoval v minulosti již několikrát. Jak tvrdí, dříve, než nějakou cenu přijme, zvažuje, jakou prestiž má instituce, která ji uděluje a především, kdo už cenu před ním dostal. "V některé společnosti chce člověk být docela rád a váží si toho a v některé zase nechce být. Je to právo každého, aby do takové společnosti nevstupoval," řekl dnes ČTK.

Psali jsme:
Odmítl státní vyznamenání, teď Grygar vzkázal Čechům: Nepáchejte sebevraždu
 

Někteří politici Grygarovu zdrženlivost vnímají jako gesto vzdoru. Osoby prezidenta se to ale podle vědce netýká. "Souvisí to s tím, kdo dostal vyznamenání přede mnou. Je tam už dnes obsáhlý seznam od předcházejících prezidentů a od toho současného prezidenta a v této společnosti by mi nebylo dobře," uvedl.

Související

Více souvisejících

Jiří Grygar Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy