Nekvalitní české potraviny? Výsledkům testu nebudete chtít věřit

Praha – Dlouhodobě se mluví o tom, že české potraviny jsou v porovnání s potravinami stejné značky, které je možné koupit v Německu nebo Rakousku, méně kvalitní. Lidé, který bydlí v pohraničí, si proto raději jezdí nakoupit k našim sousedům. Jak ale poukázal dTest, celá věc má ještě jednu stránku.

Podle Evropského statistického úřadu (Eurostatu) patří Česko mezi země s nejnižší cenou potravin v EU. A náskok má i nad sousedním Německem, kam Češi často chodí nakupovat. Je ale cena úměrná kvalitě potravin.

ČR je podle agentury šestou nejlevnější zemí v Evropské unii, zatímco Německu patří až 12. příčka. Celkově nejdráže je v Dánsku, nejlevněji v Polsku.

Na problematiku kvality potravin u nás a v zahraničí si posvítila i spotřebitelská organizace dTest, která testovala složení 23 různých typů výrobků uváděné na etiketách. Podle Českého rozhlasu potraviny vedle toho také ochutnávali dobrovolníci.

Jan Maryška, právník dTestu, Rozhlasu řekl, že studie ukázala, že někteří výrobci rozlišují zboží pro východní a západní trhy. „Masné výrobky prodávané v ČR mají méně masa než ty v Německu a Rakousku. Když jsme ale párky a šunku nechali ochutnat českými dobrovolníky, paradoxně jim víc chutnaly ty z ČR," představil poněkud paradoxní výsledky.

Jako příklad uvedl toustovou šunku Clever (Billa). Rakouská měla 91 % masa, ta česká o 20 % méně. Většina dobrovolníků podle něj ohodnotila českou jako lepší. „Jsou na ni prostě zvyklí. Růžová rakouská šunka jim prostě připadala až podezřele krásná," vysvětluje.

Stejným způsobem odborníci zkoušeli i majonézu Clever. Ta z Rakouska měla 25 procent obsah tuku, česká byla o polovinu tučnější. Tu rakouskou přitom dobrovolníci označili za nejedlou. „Velké rozdíly jsou taky ve složení celozrnného chleba. Německo deklaruje 59 % celozrnné mouky, ČR pouze 19 %," uvádí Český rozhlas.

„Německý vídeňský párek K-Classic také obsahoval více masa (86 % oproti 80 %), ale měl zároveň i nižší obsah tuku a proti českému byl méně šťavnatý, proto při ochutnávce skončil jako „horší". U jahodových jogurtů Clever sice bylo na první pohled vidět, že rakouský obsahuje více jahod, nicméně jeho výrazně sladká chuť způsobila, že většina zúčastněných označila český výrobek za lepší a lépe hodnotila jeho „jogurtovost"," píše se na stránkách dTestu.

Autoři průzkumu však varují, že nelze závěry zobecňovat. „Například v případě polomáčených piškotů s pomerančovou náplní (srovnával se český a rakouský Clever a německý ja!) dostaly přednost vzorky z Rakouska a Německa, které podle složení obsahovaly více pomerančové šťávy v náplni a měly na sobě více čokolády. V ochutnávce pak ještě navíc zaujaly vláčnějším piškotem," dodává dTest.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy