Pozor na podvodné podomní prodejce: Vydávají za zástupce dTestu, nic nepodepisujte

Praha - Někteří podomní prodejci tvrdí, že nabízí smlouvu z hromadné změny dodavatelů energií organizované dTestem. Ta však nikdy nebyla nabízena v rámci podomního prodeje. Rozhodnete-li se podomní prodejce energií přes svůj práh pustit, nic nepodepisujte bez předchozího uvážení. Pokud tak přece jen učiníte, existuje stále možnost smlouvu zrušit.

Na spotřebitelskou poradnu dTestu se v poslední době obracejí spotřebitelé s tím, že je navštěvují podomní prodejci s nabídkou smlouvy z dTestem pořádané hromadné změny dodavatelů energií. „Přihlášení do naší hromadné změny dodavatelů energií není v současné době již možné. Navíc nabídka vysoutěžená v naší kampani nebyla nikdy nabízena prostřednictvím podomního prodeje," vysvětluje situaci Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

O rizicích podomního prodeje dTest dlouhodobě informuje, a to obecně i ve vztahu k dodávkám energií. Také upozorňoval na problémy s některými aukcemi energií, které se v minulosti v České republice konaly. Jednalo se o aukce, do nichž se spotřebitel dopředu závazně přihlásil, aniž by znal podmínky aukce, včetně podmínek smlouvy o dodávce energií.

Podomní prodej je v mnoha obcích zakázán. Obchodníci však zákaz obcházejí tím, že si návštěvu telefonicky dohodnou. U spotřebitele doma pak už postupují dle typického scénáře podomního prodeje.

„Pokud se rozhodnete s podomními prodejci jednat, nepodepisujte s nimi smlouvu, ale ani žádné jiné dokumenty, o kterých vám například tvrdí, že se jedná o potvrzení převzetí jejich materiálů, o souhlas se zasláním nezávazné nabídky nebo o doklad, že u vás vykonali návštěvu, který potřebují pro svého zaměstnavatele. Mohlo by se totiž ve skutečnosti jednat například o závaznou přihlášku, smlouvu či žádost o změnu dodavatele. Vše si tedy po jejich odchodu v klidu prostudujte," upozorňuje Zelený.

Pokud smlouvu podepíšete, stále máte možnost se z ní snadno vyvázat. V případě uzavření smlouvy mimo obvyklé obchodní prostory je totiž dodavatel energií povinen ještě před započetím dodávek poskytnout spotřebiteli informace o smlouvě, včetně formuláře pro odstoupení od smlouvy. „Od okamžiku, kdy obdržíte od dodavatele formulář pro odstoupení, máte 14 dní na to, abyste od smlouvy bez sankce odstoupili. Pokud vám dodavatel formulář pro odstoupení neposkytne, máte právo odstoupit ve lhůtě jednoho roku a 14 dnů od uzavření smlouvy. Vedle toho máte i právo smlouvu vypovědět do 15 dnů od zahájení dodávek energií s 15 denní výpovědní dobou běžící od prvního dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla vaše výpověď doručena dodavateli," uzavírá Zelený.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest prodejci podvod

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy