Na Prague Pride se očekává 20 tisíc návštěvníků, utratí nemalé peníze

Praha - Šestý ročník Prague Pride začal 8. srpna a potrvá do neděle 14. srpna, přičemž jeho vyvrcholením bude sobotní duhový průvod. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) očekává, že do Prahy přijede až 20 tisíc návštěvníků.

Festival přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Loni se akce zúčastnilo asi 35.000 lidí. "Praha patří mezi nejpopulárnější destinace LGBT komunity, a to pro vysokou míru tolerance a širokou škálu specializovaných podniků," uvedla výkonná ředitelka AČCKA Kateřina Petříčková.

Podle průzkumu pořadatelů utrácejí zahraniční návštěvníci festivalu v průměru denně 3100 Kč na osobu. Gay turistům jsou na podporu jejich cestování k dispozici speciální mapy Prahy s kompletním seznamem pražských gay a gay-friendly barů, klubů, kaváren a restaurací v podobě mobilních aplikací ad.

"Pro cestovní ruch obecně platí, že LGBT klientela je velmi lukrativní, zajímá se o pobyty ve vyšších cenových relacích s vysokým standardem cestovních služeb a utrácí více než ostatní," sdělila Petříčková.

Hlavním tématem letos je láska, ale akce se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. Průvod, kterého v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku obětí červnového útoku v nočním klubu v Orlandu, kde útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.

Účastníci se budou scházet zhruba od 12:00 na Václavském náměstí. V duhovém stánku si budou moci vyrobit vlastní transparent nebo koupit výzdobu do průvodu, který vyrazí ve 13:00. Dav lidí, masek a alegorických vozů půjde ulicemi Na Příkopě, Revoluční, dále přes Dvořákovo nábřeží a Čechův most na Letnou, kde bude až do 22:00 následovat další program.

Na Letné mohou zájemci navštívit stánky neziskových organizací, které nabídnou zábavný program i informace spojené s LGBT. Nebude chybět podle pořadatelů velmi oblíbený "svatební obřad s platností 24 hodin".

Připraveno bude několik pódií, na kterých vystoupí čeští i zahraniční DJs, travesti show Crazy Goddess, akustická rock'n'rollová kapela The Fellas či zpěvačky Marta Balážová, Pavlína Matiová a Adriana Dráfiová alias Gitana.

Loni se průvodu zúčastnily mimo jiné pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), moderátorky Ester Janečková a Lejla Abbasová či herečky Jana Bernášková, Michaela Maurerová, Nela Boudová či Jitka Smutná. Účast známých osobností se očekává i letos.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Homosexuálové

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy