Prahou prošel průvod homosexuálů, dorazilo 40 tisíc lidí. Na jednom z vozů jel Schapiro

Praha - Z pražského Václavského náměstí se po poledni vydal na Letnou průvod na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Podle organizátorů se sešlo až 40 tisíc lidí.

Průvod vyšel ve 13:00 z Václavského náměstí. V průvodu bylo deset alegorických vozů, nechyběly mezi nimi například vozy americké ambasády nebo organizace Amnesty International.

Na jednom z vozů jel i americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro. V průvodu jdou i čeští politici, mimo jiné ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) či skupina zelených s předsedou Strany zelených Matějem Stropnickým.

"Chodím každý rok a bez ohledu na to, že jsem primátorkou, chci každý rok chodit," sdělila ČTK Krnáčová během pochodu. Upozornila, že i v naší společnosti stále nejsou všichni v rovnoprávném postavení.

Největší hvězdou letošního průvodu je Omar Sharif junior, vnuk slavného egyptského herce téhož jména. Během arabského jara v roce 2012 se přihlásil ke své homosexuální orientaci, a musel proto kvůli své bezpečnosti opustit rodný Egypt.

V průvodu vyrazila i "kočárková jízda". Jde zejména o rodiny s dětmi v tyrkysových tričkách, které chtějí podpořit připravovanou novelu zákona o registrovaném partnerství. Ta by mohla umožnit přisvojení dítěte partnera nebo partnerky v registrovaném svazku.

Z Václavského náměstí pokračoval průvod ulicemi Na Příkopě, Revoluční a přes Dvořákovo nábřeží na Čechův most. Tam si lidé minutou ticha a vypuštěním 49 černých balonů připomněli oběti červnové střelby v gay klubu v americkém Orlandu.

Na Letné nyní na účastníky akce čeká hudební festival se třemi stagemi a tradičním JarmaQem, kde se lidé budou moci nejenom najíst či napít, ale například se i nechat otestovat na virus HIV. Po 22:00 se účastníci přesunou do holešovické Chemistry Gallery.

Ve 14:00 zahájil na Letné hudební program italský DJ Chris Nine, kterého o hodinu později vystřídala česká hudebnice Kao Oui. Vystoupila i travesti skupina Crazy Goddes. Nechyběla ani akustická rock'n'rollová skupina Fellas, která v roce 2011 získala s albem Robbery Blues cenu Akademie populární hudby za Objev roku a letos připravuje své druhé album Scarecrow.

Organizace Amnesty International ve svém stánku promítala krátké filmy s LGBT tématikou. Pro návštěvníky byly připraveny stánky s jídlem a s pitím, lidé si mohli také vyrobit placky, nechat se na 24 hodin oddat, nebo se zdarma nechat otestovat na virus HIV.

"Letošní ročník festivalu Prague Pride přinesl téměř 130 akcí, většina z nich už od pondělí proběhla, dnešním dnem ještě rozhodně nekončí, v neděli plánujeme například Pride piknik na Střeleckém ostrově," sdělila mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Podle policie se celý pochod obešel bez incidentů. Podle zpravodajky ČTK cestou proti akci protestovalo pokřikováním, transparenty či rozdáváním letáků pouze několik jednotlivců.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Homosexuálové

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy