Policie stíhá čtyři lidi v kauze Chambon, u zrodu firmy stál Janoušek

Praha - Podle informací Radiožurnálu policie obvinila čtyři lidi z podvodu se škodou 39 milionů korun v souvislosti s činností bývalé laboratoře firmy Chambon. Ta je spojená s Romanem Janouškem, sám lobbista ale v této kauze stíhán není.

Obviněným hrozí až deset let vězení. Podle rozhlasu jsou mezi nimi podnikatelé Luboš Pašek, který byl blízkým spolupracovníkem Janouška, a Petr Ullrich.

Janoušek stál u zrodu Chambonu a ve firmě měl podíl. Laboratoř zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. "V souvislosti s touto obchodní společností došlo k zahájení trestního stíhání čtyř fyzických osob. Je jim kladeno za vinu spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu. A dvěma osobám i zločin neoprávněné podnikání," řekl Radiožurnálu náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár.

Obvinění si podle něj přišli na 103 milionů korun, celkovou škodu detektivové vyčíslili na 39 milionů.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase, a Paškovi tehdy policisté zabavili peníze a zlato za desítky milionů. Státní zástupce Komár ale rozhlasu nepotvrdil, zda zlato souvisí s kauzou Chambonu.

Související

Roman Janoušek

Soud osvobodil lobbistu Janouška v kauze kolem společnosti Chambon

Osvobození podnikatele a lobbisty Romana Janouška a dalších čtyř lidí v kauze úhrad pro společnost Chambon je pravomocné. Dnes o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který zamítl odvolání státního zástupce. Žalobce tvrdí, že pětice podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu od počátku odmítají.

Více souvisejících

Chambon Roman Janoušek

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy