Soud pustil Šrytra z vazby, je obžalován z 21 let staré vraždy šéfa podsvětí Běly

Praha - Pavel Šrytr, který je obžalován z vraždy jednoho z šéfů českého podsvětí 90. let Antonína Běly, byl propuštěn z vazby. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze. Od zločinu v dubnu uplynulo 21 let. Obžalobě čelí i Ján Kaco, který byl z vazby propuštěn už dříve.

Šrytr byl ve vazbě od loňského března, tedy 15 měsíců. Soudy se obávaly možnosti, že by utekl nebo ovlivňoval svědky. Mluvčí soudu Pavlína Bočková dnes ČTK řekla, že důvody pro ponechání Šrytra ve vazbě oslabily například délkou jejího trvání a pokračujícím soudním procesem, při němž byla vyslechnuta většina svědků. Soud Šrytra z vazby pustil už letos v dubnu. Rozhodnutí ale po stížnosti žalobců zrušil vrchní soud. Nyní státní zástupkyně stížnost nepodala.

Šrytr se o propuštění dozvěděl dnes ráno před začátkem soudního jednání, kam ho ještě přivedli maskovaní a ozbrojení členové vězeňské eskorty.

Advokáta Karolína Babáková řekla, že Šrytr má zázemí, rodinu a bude o něj dobře postaráno. "Měl být venku dávno. Pro něj se nic nemění, ještě nemá dobojováno," uvedla s tím, že podle jejího názoru nikdy nebyly důvody pro umístění Šrytra do vazby. "Ta délka vazby mi přijde u nevinného člověka naprosto zrůdná," dodala Babáková.

Kaco stejně jako Šrytr tvrdí, že v době vraždy byl na Slovensku. Podle nich na vraždě mohli mít zájem příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro Bělu pracovala. Obžalovaným hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Bělu v roce 1996 zastřelilo nejméně pětičlenné komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Skupina vnikla v noci do Bělova domu. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Státní zástupkyně Danuše Krejčová ČTK už dříve řekla, že podle tvrzení pozůstalých si pachatelé z domu po vraždě odnesli 12 milionů korun a šperky.

V médiích se krátce po vraždě Běly objevily informace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později. Běla mladší v květnu u soudu uvedl, že po vraždě s Mrázkem mluvil a ten mu řekl, že v případu "prsty" nemá.

Šrytr potvrdil, že po odchodu od Běly začal pracovat pro Mrázka. Podle něj byly v 90. letech vztahy obou hlav podsvětí nejprve přátelské. Šrytr se domnívá, že si Mrázek Bělu najímal na "černou či násilnou práci", později se nepohodli.

Související

Více souvisejících

Pavel Šrytr Běla Antonín (zavražděný boss) soudy vazba

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy