Spolek chce s Prahou 6 jednat o budoucnosti Šatovky

Praha - Spolek Šatovka nabízí radnici Prahy 6 další jednání o budoucnosti zanedbané usedlosti v Šáreckém údolí, kterou nyní obsadili squatteři. Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Dnes z ní zatím tři lidé slezli, policisté je zadrželi.

Dosavadní jednání s místními politiky podle zástupců spolku nikam nevedla. Spolek původně chtěl budovu pro komunitní nekomerční centrum. „Věříme, že existuje možnost dialogu, ten nesmí ale být jen předzvěstí dalších marných slibů a nikdy nekončících jednání," uvedla za spolek Michaela Pokutová. Spolek by mohl podle ní využívat budovy i jen dočasně.

Spolek původně nabízel, že v usedlosti zřídí občerstvení s dílnou pro cyklisty a uměleckou galerii a bude tam pořádat menší festivaly se zaměřením na výtvarné umění. Jednání s radnicí ale podle tvrzení zástupců spolku nakonec uvázla. Úřad v lednu poukázal na špatný technický stav domu, kvůli kterému pronájem možný není. „Zaráží nás, že se městská část tvářila aktivitám na oko nakloněna, aby nám pak z důvodů, které považujeme za překonatelné, přestala být ze dne na den partnerem v diskusi," sdělil člen spolku Tadeáš Polák.

Nynější počínání squatterů, kteří obsadili střechu usedlosti, představitelé spolku nehodnotí. Squatterskou iniciativu nepodnítili a snažili se postupovat oficiální cestou, tvrdí.

Radnice chce v budově Šatovka vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Kolem budovy by v zahradě měly vyrůst menší domky, které by sloužily trvalému bydlení starších lidí. Městská část ale podle mluvčího Ondřeje Šrámka čeká už sedmým rokem na změnu územního plánu.

Související

Squatteři se na Twitteru pochlubili první fotkou z místa. (26.11.2022)

Nová Klinika? Squatteři obsadili prázdný dům ve Strašnicích, po dohodě odešli

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) dnes obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
Ilustrační fotografie.

Squatteři mohou dál užívat dům ruského oligarchy, rozhodl soud

Skupina squatterů od poloviny října obývá pětipatrový dům v centru Amsterodamu, který patří ruskému podnikateli, spoluzakladateli internetové společnosti Yandex Arkadiji Voložovi. Nizozemský soud ve středu rozhodl, že squatteři budovu nemusejí opustit, napsal dnes deník The Guardian.

Více souvisejících

squateři Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy