V Česku žije přes 100 zubrů evropských, nejvíce od jejich vyhubení

Praha - Počet zubrů evropských v Česku se meziročně zvýšil o 13 na 106 a poprvé od doby, kdy byl tento ohrožený druh na území ČR ve středověku vyhuben, tak překročil stovku. 82 zvířat patří k vzácnější tzv. nížinné genetické linii. K méně vzácné nížinně-kavkazské linii náleží 24 zubrů.

"Zatímco v roce 1992 žilo ve všech českých chovech 14 zubrů, v současnosti se jich například jen v rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice vyskytuje 17," uvedl pro srovnání ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Doplnil, že v roce 2014 bylo v českých chovech 58 zubrů evropských a o rok později 78.

Do loňského roku v Česku bylo deset zubřích chovů, z toho pět tvořily zoologické zahrady. Druhou polovinu zastupovaly zoopark Stěžery, dva soukromé chovy, obora Vojenských lesů a statků v Židlově a rezervace v Milovicích. Jeden ze soukromých chovů, v Libni u Nového Strašecí, ale zanikl, takže nyní zůstává v Česku devět chovů.

Nejmenším chovem je zoopark Stěžery, který má jednoho zubra. Naopak nejvíce těchto zvířat žije v oboře Židlov, kde by stádo mělo letos na základě doporučení koordinátorů Mezinárodní plemenné knihy přejít do polodivokého režimu, který už nyní funguje v Milovicích.

"Důležité bude, až stovku přesáhne počet kusů náležejících k nížinné linii. Právě stohlavá populace je totiž považována za geneticky soběstačnou," doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR. Z hlediska věku zvířat jsou nejstarší zubří v pražské a plzeňské zoologické zahradě. Jsou jimi dvě samice, kterým letos bude 23 a 22 let.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata zubr Příroda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy