Gorila Kijivu oslaví 25. narozeniny. Zoo Praha pro ni nachystala dárek

Praha - Pražská zoo v neděli oslaví 25. narozeniny gorilí samice Kijivu. Přivedla na svět čtyři mláďata, mezi nimi i Moju, první gorilu narozenou v českých zoo. Kijivu dostane jako dárek rýžový dort. Zkrátka nepřijdou ale ani ostatní členové tlupy.

Gorily se v zajetí množí obtížně. Samice rodí vždy jedno mládě, o které se pak starají až do věku tří let. Kijivu se první mládě narodilo v 11 letech. Dostalo jméno Moja (ve svahilštině první) a coby první gorile narozené v českých zoo se jí dostalo nevídané mediální publicity. Moja v roce 2011 odjela do Španělska, kde v dubnu 2013 porodila samičku Duni. Kijivu je tedy babičkou.

Tři roky po Moje přivedla Kijivu na svět gorilího rošťáka Tatu, který se ale v létě 2012 nešťastnou náhodou oběsil při hře na laně. Třetím potomkem Kijivu je Kiburi, kterého v zoo uvítali na jaře 2010. Čtvrtý potomek Nuru se narodil v prosinci 2012.

Zoo Praha chová gorily od roku 1963. Nyní má skupina osm členů. Hlavou je samec Richard. Dále jsou zde čtyři dospělé samice - kromě Kijivu jsou to Kamba, Shinda a Bikira, a tři mláďata Kiburi, Nuru a Ajabu. Ajabu je potomkem Shindy a v gorilím výběhu je dosud benjamínkem. Jeho jméno ve svahilštině znamená zázrak, jelikož jeho narození bylo velkým překvapením. O matce Shindě si všichni mysleli, že je neplodná.

Program je v neděli připraven i pro návštěvníky. U informačního stánku se mohou dozvědět vše o chovu goril v pražské zoo, pro děti je připraven třeba gorilí kvíz, který prověří jejich znalosti o gorilách. V Pavilonu goril pak návštěvníci budou moci zanechat přání pro Kijivu. Chovatelé do expozice přidají pár pamlsků, aby se dostalo na všechny gorily ze skupiny.

Související

Více souvisejících

ZOO Praha Opice Zvířata

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy