Rána pro Rittiga. Soud zrušil jeho osvobození v kauze Oleo, ostatním trest potvrdil

Praha - Vrchní soud v Praze dnes zrušil část rozsudku, která loni osvobodila lobbistu Iva Rittiga v kauze Oleo Chemical. Odvolací senát zároveň pravomocně potvrdil, že bývalí majitelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Rolí Rittiga v kauze tunelování Oleo Chemical se bude muset znovu zabývat pražský městský soud. Urbánek a Jirounek podle dnešního verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství z Olea vyváděli peníze a akcionářům tak způsobili škodu téměř 20 milionů korun.

"Poradenská činnost neproběhla a vyplácené odměny s poradenstvím nesouvisely. Poradenské smlouvy byly koncipovány velmi obecně," konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Rejchrtová. Uzavřené kontrakty podle ní byly od počátku nevýhodné. "Co ty smlouvy měly přinést a jaký měl být jejich skutečný efekt, to se prokázat nepodařilo a nelze o tom ani dále spekulovat," uvedla.

Tvrzení obžaloby, že peníze končily u Rittiga, se v loňském hlavním líčení neprokázalo, a proto ho pražský městský soud zprostil viny. Státní zástupce pro něj tehdy požadoval pětileté vězení. Motivem k vyvedení peněz k lobbistovi mohlo být podle žalobce to, že Rittig by dokázal Oleu zajistit odbyt ve společnostech, kde měl vliv - například v pražském dopravním podniku. Lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel, tvrdil, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

I podle Rejchrtové chybí "bezpečně prokázané spojení" mezi Rittigem a firmou Oleo Chemical. Obžaloba nicméně Rittigovi klade za vinu i praní špinavých peněz z firmy, za něž si údajně koupil tři nemovitosti v Dubaji. Pražský městský soud tuto věc vůbec nezkoumal a vrátil ji k došetření, protože podle něj došlo k zásadní procesní chybě, když státní zástupce lobbistu na toto podezření neupozornil při sdělování obvinění. Odvolací senát však s tímto postupem nesouhlasí. "Vyloučení tohoto bodu správné nebylo. Stíhání bylo řádně zahájeno a soud se tak nevypořádal s celou podanou obžalobou," upozornila Rejchrtová. Proto odvolací senát vrátil Rittigovu část případu k dalšímu projednání.

Rittig dnes k soudu nedorazil. Jeho obhájce Vlastimil Rampula považuje vrácení věci za formalitu. "Proběhne sice ještě jedno jednání u Městského soudu v Praze, ale to očekávám, že bude ve smyslu již rozhodnutého - to znamená, že i tohoto skutku bude můj klient zproštěn," řekl novinářům. Státní zástupce Borgula nechtěl otázku, zda by Rittig mohl být odsouzen, komentovat. Stejně tak se nevyjádřil k tomu, zda zvažuje dovolání. Trval totiž na vině všech deseti obžalovaných a jejich skutky kvalifikoval jako zpronevěru a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

U šéfa výroby Olea Chemical Radomíra Kučery platí dříve uložená desetiměsíční podmínka. Pravomocné je také osvobození Rittigových právníků z advokátní kanceláře MSB Legal Michala Davida a Karolíny Babákové. Bez trestu zůstali i Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, která spravovala portfolio Cokeville Assets. Naopak skutky posledního obžalovaného, jednatele Peskimu Petra Michala, bude muset pražský městský soud rovněž zkoumat znovu.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical Ivo Rittig soudy Kamil Jirounek (Oleo Chemical) Michal Urbánek (Oleo Chemical) Peter Kmeť

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 45 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy