Čech žije s umělým srdcem už 4,5 měsíce. Učil se znovu chodit, má zákaz koupání

Praha - Čech (68) žije už 4,5 měsíce s umělým srdcem, které pro něj bylo poslední šancí. Hned po operaci se cítil dobře. Kvůli dlouhému předchozímu pobytu v nemocnici se musel učit znovu chodit. Nyní je jeho jediným omezením zákaz koupání, například ve vaně nebo v bazénu, může se jenom sprchovat.

Jde o unikátní technologii, kterou zatím používají jen tři nemocnice na světě jako součást klinické studie, zaznělo na dnešní tiskové konferenci k 15 letům od první implantace mechanické srdeční podpory v pražském IKEMu. Do konce loňského roku tamní lékaři voperovali různých typů přes 350, asi 160 lidí se díky nim dočkalo transplantace srdce.

Podle lékařů byla jedním z důvodů, proč jako kandidáta pro umělé srdce vybrali právě tohoto pacienta, kromě medicínských důvodů, i jeho velká chuť žít. "Chtěl jsem žít a vidět růst vnučku, které tehdy bylo šest měsíců. Její fotku jsem měl i na sále," řekl pacient Karel.

Nesmí se dotýkat věci pod elektrickým napětím. Lépe se mu dýchá, dobře spí, nemusí držet žádnou dietu. S manželkou chodí na procházky, ale jen za hezkého počasí. "Jen se bojím, abych neuklouzl a neupadl," dodal.

Operace trvala téměř osm hodin. "Dochází k vystřižení srdce pacienta jako u transplantace srdce a do této pozice je postupně našitá celková srdeční náhrada," vysvětlil přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka. Slouží pacientům s nejpokročilejším selháním srdce, kdy jim selhávají obě srdeční komory. Pacienta operovali na konci loňského roku, druhý den po operaci bylo možné ho odpojit od dýchacího přístroje, poté byl propuštěn do domácího ošetřování.

Listopadová operace je součástí klinické studie, kdy se srdeční náhrada testuje. Nemocnice je proto vázaná mlčenlivostí, nemůže ani uvést, kolika pacientům stejnou náhradu voperovala. Poprvé tuto srdeční náhradu použili v roce 2013 ve Francii, Česko je třetí zemí. První pacient žil 75 dní, další ze srpna 2014 podle médií devět měsíců.

Umělé srdce váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Vnitřní uspořádání je stejné. "Až se podaří vyvinout baterii, která bude dost malá, aby se dala zašít do pacienta, bude to alternativa k transplantaci srdce," řekl novinářům přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace Nemocnice IKEM Jan Pirk zdraví operace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy