Další důkaz ve prospěch Kramného? Fotka Moniky z Egypta zpochybňuje závěr české pitvy

Spolek Šalamoun dlouhodobě usiluje o osvobození Petra Kramného, který byl odsouzen za vraždu manželky Moniky a dcery Klárky v egyptské Hurghadě. Skupina teď poukazuje na další nesrovnalost ve vyšetřování, která údajně svědčí o Kramného nevině.

Na patě Moniky Kramné se podle českých patologů měla nacházet stopa po zásahu proudem. Fotografie z egyptské pitevny přitom nic takového neodhalily. Jenže při pitvě, která byla provedena 24 hodin po nálezu těl přímo v Hurghadě a kterou prováděl lékař soudního Ústavu soudního lékařství pro oblast Rudého moře Walid Nagi (44) uvedl, že na těle byla jen modřina jen na levém stehně. Žádné jiné stopy násilí neodhalil.

„Bez jakýchkoliv jiných čerstvých úrazových změn na těle," cituje spolek Šalamoun z Nagiho protokolu. Modřinu na stehně Nagi i vyfotil. Na tělech prý nebyly nalezeny žádné úkazy, který by prokázaly násilí jako příčinu smrti.

Druhou pitvu pak provedli soudní znalci Margita Smatanová a Marek Dokoupil - a jejich práci si natáčela policie. Video i fotky se staly součástí oficiálního spisu Petra Kramného. „Teprve po 175 dnech vzniká pitevní protokol Moniky Kramné, kde se v části popisu nálezu na končetinách Moniky Kramné mimo jiné uvádí 'Jednoznačné proudové známky nenalezeny'," uvádí Šalamoun. Po 441 dnech od smrti Kláry a Moniky soudní znalci svůj posudek doplnili a dopsali větu: „Nelze vyloučit, že tmavé zbarvení na levé patě Moniky Kramné mohlo být místem výstupu elektrického proudu".

Ve spisu se objevila fotografie nohou Moniky Kramné. Na patě má černou šmouhu. Spolek ale poukazuje na fotografii pořízenou ještě z egyptské pitevně, kde žádná šmouha vidět není. „Pokud by se jednalo o místo vstupu elektrického proudu, tak tam ta stopa být musí,“ tvrdí spolek. Šalamoun se proto odvolává na další soudní znalce, podle kterých Smatanová a Dokoupil postupovali zcela nepřípustně, když z paty neodebrali histologický vzorek.

„Pokud by z paty byl odebrán histologický materiál, mohli téměř okamžitě s jistotou stanovit, zda se jedná o místo výstupu elektrického proudu, či třeba následek transportu těla," cituje Šalamoun nejmenovaného předního soudního lékaře. „Označit patu jako místo výstupu elektrického proudu po 441 dnech na základě fotografie, je zcela neprofesionální," dodává znalec.

Na videu spolek také zdůrazňuje, že ze záběrů policistů je jasné, že se znalci vůbec patami zabývali - nevěnovali jim pozornost a ani je nijak nezdokumentovali. „Oficiální policejní videozáznam repitvy, který je součástí spisového materiálu trestní věci Petra Krameného, nese jasné známky sestříhání,“ upozorňuje spolek.

Kramného advokátka Jana Rejžková požadovala předložení celého záznamu pitvy, to ale soudkyně Renata Gilová zamítla jako nadbytečné. „Nejsme si jistí, že se jedná o fotografii paty Moniky Kramné, protože z videozáznamu je zřejmé, že ji nikdo nepořizoval,“ zdůrazňuje spolek. Poukazuje také na to, že kvůli údajnému proudové stopy na těle Moniky Kramné nedošlo k výslechu egyptského patologa.

Kramný byl odsouzen za to, že v Egyptě zavraždil elektrickým proudem manželku a dceru. Má si odsedět 28 let, rozsudek už je pravomocný, Vrchní soud v Olomouci ho potvrdil. Kramný vinu od počátku popírá. Ústavní soud nedávno v usnesení uvedl, že nepřímé důkazy umožnily dospět v kauze Petra Kramného k přesvědčivému závěru o jeho vině.  Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. 

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný Šalamoun (spolek)

Aktuálně se děje

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

včera

včera

včera

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

včera

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

včera

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

včera

včera

Trans lidé už nebudou muset na operaci kvůli změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy